Katolska kyrkan är världens största kristna samfund med omkring 1,3 miljarder medlemmar. Att ta fram en universallösning är därför inte lätt, menar Arborelius.
– I vissa länder går det till exempel inte riktigt att lita på polisen.
Många har uttryckt skepsis mot att de tre dagarnas möte ska nå konkreta resultat. Arborelius tror inte heller att tiden kommer att räcka för en färdig lösning – men hoppas att de stora dragen kommer att vara på plats när mötet avslutas den 24 februari.
– Jag räknar med ett generellt regelverk i kyrkan och som jag hoppas kommer att påverka de länder och kulturer som inte har tagit itu med saken. Jag hoppas att vi blir pionjärer som kan hjälpa samhället ta detta på allvar, så att det kan komma något gott av något ont, säger han.
– Sedan kommer det naturligtvis att finnas saker som måste bearbetas och kompletteras efter det.
En av mötets viktigaste punkter är ansvarsutkrävningen av de biskopar som inte agerat, som tystat ner övergreppen och skyddat förövarna, menar Arborelius. I vissa länder har övergreppen sopats under mattan, i andra fall har experter gett dåliga råd, exempelvis att det går att behandla bort pedofili.
– Om du då har brustit, vilka påföljder ska det få? Det är sådana viktiga men svåra frågor som måste diskuteras.
Katolska kyrkan i Sverige har sedan 2004 haft riktlinjer för att motverka övergrepp, där den senaste uppdateringen är från 2013. Nu har de också anställt ett särskilt barnskyddsombud i psykologen Björn Håkonsson och som börjar sin nya tjänst i dagarna.
– Han blir heltidsanställd för att verkligen kunna arbeta med frågorna, säger kardinal Anders.
2011 redovisade kyrkan tre konstaterade fall av övergrepp under åren 1940–1970. Det har sedan dess förekommit rapporter om ytterligare övergrepp, men som inte har kunnat konstateras efter utredningar, berättar Arborelius.
Den som åker till mötet från den nordiska biskopskonferensen är ordföranden, Köpenhamnsbiskopen Czeslaw Kozon. Vad tar han med sig till Vatikanen?
– I Norden har vi en mer transparent syn på de här sakerna, med en tydlig beredskapsplan. Det vore fint om det kan vara till hjälp för andra att ha öppenhet i frågorna: hur man kan arbeta medvetet för att skapa trygghet för barn och unga.
Hur har övergreppen påverkat Katolska kyrkan i Sverige?
– I och med att vi lever i en global värld och nyheter sköljs över oss alla, är det naturligtvis smärtsamt för både katoliker och för allmänheten, och många är upprörda och hör av sig.
Hur har allt detta påverkat dig personligen?
– Det blir en andlig fråga: Kan detta vara möjligt att präster och biskopar som verkar med Jesus som förebild gör detta? För hela kyrkan blir detta ett upprop om omvändelse. Vi måste skapa en miljö för andlig omvändelse. Annars kan vi inte komma upp ur detta.
– Varje nedgångsperiod i kyrkans historia har lett till omvändelse, förnyelse, rening. Detta är svårt och omfattande, men jag hoppas att det ändå kan vända till något gott. Jag hoppas på och ber om andlig förnyelse.