Ärkebiskop Benjamin Atas blir ny ordförande i Sveriges kristna råd

Benjamin Atas tar över ordförandeklubban i Sveriges kristna råd från Antje Jackelén. Foto: Sveriges kristna råd

Det blir den syrisk-ortodoxe ärkebiskopen Benjamin Atas som tar över ordförandeklubban i Sveriges kristna råd efter Antje Jackelén. Han valdes på årsmötet den 23 maj.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Benjamin Atas tar över ordförandeklubban i Sveriges kristna råd från Antje Jackelén. Foto: Sveriges kristna råd

Cirka 130 medlemmar var på plats på årsmötet i Immanuelskyrkan i Stockholm, där man även diskuterade aktuella hotbilder så som krig och klimathot samt den koranbrännande dansksvensken, vilket man även kommenterade med ett uttalande

– Jag tar över rollen som ordförande för Sveriges kristna råd med glädje och känner ett stort ansvar efter ordförande ärkebiskop Antje Jackelén. Hon har varit en utmärkt förebild med hög kompetens och med långvarig erfarenhet av stort ledarskap, sade ärkebiskop Benjamin Atas.

Sveriges kristna råds presidium består av kardinal Anders Arborelius, biskop Stockholms katolska stift, föreståndare Daniel Alm, Pingst – fria församlingar i samverkan, ärkebiskop Antje Jackelén, Svenska kyrkan, ärkebiskop Benjamin Atas, syrisk-ortodoxa kyrkan och Sveriges kristna råds generalsekreterare Sofia Camnerin.

Presidiet leder styrelsens arbete och är officiella företrädare, exempelvis i kontakten med myndigheter och regeringen. Ordförandeskapet i Sveriges kristna råd varar ett år och alternerar mellan representanter i presidiet utifrån de fyra kyrkofamiljerna.

Det finns 26 medlemskyrkor inom Sveriges kristna råd och tre observatörer med över sex miljoner medlemmar, som rymmer de olika kristna traditionerna i Sverige.