Ärkebiskop vill samarbeta med regeringen

Martin Modéus

Tidigare i veckan möttes ärkebiskop Martin Modéus och socialminister Jakob Forssmed. Under mötet samtalades det bland annat om hur kyrkan kan bidra under viktiga samhällsutmaningar. Foto: Foto: Gustaf Hellsing/Ikon

Det finns områden där Svenska kyrkan kan samverka med staten. Det beskedet kom under mötet mellan ärkebiskop Martin Modéus och socialminister Jakob Forssmed.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Martin Modéus

Tidigare i veckan möttes ärkebiskop Martin Modéus och socialminister Jakob Forssmed. Under mötet samtalades det bland annat om hur kyrkan kan bidra under viktiga samhällsutmaningar. Foto: Foto: Gustaf Hellsing/Ikon

I början av veckan besökte socialminister Jakob Forssmed Universitetskyrkan och Sjukhuskyrkan i Uppsala tillsammans med ärkebiskop Martin Modéus. Enligt ärkebiskopen blev det ett positivt och engagerat möte.

 Ministern har ett stort ansvarsområde där kyrkan ofta är en viktig aktör, och det finns en ömsesidig uppskattning i viljan till att arbeta för ett gott samhälle, säger Martin Modéus i ett uttalande till Kyrkans Tidning.

Fann ni områden där kyrka och stat kan samarbeta?

 Det finns många områden där kyrkan och staten samverkar sedan lång tid. Ett sådant område är den existentiella hälsan och psykiska ohälsan som vi samtalade om. Vid det här mötet pratade vi också särskilt om den särskilda satsning för att bryta ofrivillig ensamhet som regeringen lanserat. Kyrkan som finns över hela landet och i alla samhällen, stora som små, är en av de största aktörerna i det angelägna uppdraget att bryta ensamhet. 

Är det viktigt att ha goda kontakter med regeringen?

 Det är självklart viktigt för kyrkan, som ju är Sveriges största organisation, att ha etablerade och goda kontakter med regeringen. Det handlar både om förutsättningarna för kyrkan och församlingarnas arbete men kan också handla om att föra fram perspektiv på politiska förslag utifrån kyrkans erfarenhet och vår kristna tro, om till exempel människors värdighet eller skapelsens integritet hotas.

Framförde du någon kritik mot regeringens politik?

 Vid det här samtalet låg fokus på sådana frågor där vi ser möjligheter för kyrkans bidrag i viktiga samhällsutmaningar.

Jakob Forssmed är ju öppen med att han har en kristen tro. Påverkar det din relation med honom på något sätt?

 Det är tydligt att ministern är väl införstådd med kyrkornas roll och bidrag i både individers och samhällets liv och det gör samtalet lätt och engagerat.