– Det var ett mycket bra samtal. Vi har träffats förut och det märks hur värdefullt det är att vi byggt upp en relation över tid.
Under mötet lyfte Antje Jackelén fram Svenska kyrkans engagemang för flyktingar och berättade för Mikael Ribbenvik om hur församlingarna arbetar nu.
– Vi lyfte fram att vi välkomnar ukrainska flyktingar att fira gudstjänst, både i våra gudstjänster och i ortodoxa gudstjänster i våra lokaler. Vi har översatt böner och liturgiska texter till ukrainska och jag vet att det finns kyrkor där man satt fram ikoner vid ljusbäraren för att skapa igenkänning och hemkänsla.
För låg ersättning
På mötet talades det också om oron för att kvinnor och barn riskerar att hamna i trafficking, en oro som Migrationsverket delade, enligt ärkebiskopen. De båda var också överens om att nuvarande ersättningsnivå enligt lagen om mottagande av asylsökande är för låg och ökar risken för utsatthet.
– Ersättningen har inte höjts sedan 90-talet. Det är 2 000 kronor i månaden vilket är väldigt svårt att leva på. Asylsökande har under många år sökt sig till församlingar i Svenska kyrkan för att be om hjälp för att dagersättningen inte räcker.
Bättre samverkan
Skillnaderna nu mot hur det såg ut vid flyktingkrisen 2015 är enligt Antje Jackelén många. Bland annat finns det nu en större beredskap och bättre samverkan mellan myndigheter, civilsamhälle och trossamfund.
– Man samarbetar bättre, så att den ena handen inte stryper det som den andra handen vill göra. Det finns också en tydligare uppfattning att det som civilsamhället bidrar med är centralt.
Vad är det viktigaste som Svenska kyrkan kan göra nu?
– På kort sikt handlar det om att möta människor där de är, ge information och i vissa fall också grundläggande akutstöd tills det offentliga hinner ikapp.
– På lite längre sikt handlar det om att skapa meningsfulla aktiveter och en normalitet, både för vuxna och barn.
Långsiktigt engagemang
En lärdom från 2015 är också att församlingarna behöver arbeta så att de kan vara uthålliga, säger Antje Jackelén. Det handlar om att vara beredd på att ge stöd till människor under flera år framöver.
– När du brinner väldigt mycket är risken att du brinner intensivt och kort. För att orka behövs möjlighet till återhämtning och många gånger handlar det om att dela arbetet med andra.
– Kyrkan är också ganska unik i det att det är en miljö där människor som kommer nyanlända till Sverige kan vara med och bidra från dag ett. Det är viktigt, för människor vill bidra och det är grundläggande att få göra det för att inte känna att livet rämnar totalt.