Ärkebiskopen oroad över regeringens utredning

Ärkebiskop Martin Modéus upplever att det pågår en värdeförskjutning i samhället som gör det svårare för utsatta. Foto: Mikael M Johansson

“Det skulle förstärka skuggsamhället” säger Martin Modéus om en anmälningsplikt för offentligt anställda.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Ärkebiskop Martin Modéus upplever att det pågår en värdeförskjutning i samhället som gör det svårare för utsatta. Foto: Mikael M Johansson

Biskop Fredrik Modéus, Växjö stift, och biskop Åsa Nyström, Luleå stift, har riktat kritik mot anmälningsplikten. Även ärkebiskop Martin Modéus är oroad över vart regeringens utredningsdirektiv kan leda. Han menar att det pågår en värdeförskjutning i samhället som riskerar att leda till att människor inte litar på varandra. 

– Tonläget i debatten behöver vara sakligt. Dock, en eventuell lagstiftning i denna riktning vore problematisk, eftersom allt tyder på att det skulle förstärka skuggsamhället. 

Något konkret lagförslag om anmälningsplikt finns inte ännu och ärkebiskopen hoppas att det förblir så. 

– Det är viktigt att utredaren uppmärksammar hur stort motståndet är ifrån de som ser det här i sin nära arbetsmiljö. Jag har aldrig sett något motstycke vad gäller protester: från folk i myndighetsutövning, skola och socialtjänst, från civilsamhälle och kyrkor.

"Måste kunna samarbete med myndighetsutövare"

En lag som skulle göra lärare anställda i Svenska kyrkans skolor och förskolor anmälningspliktiga vore problematisk, tycker Martin Modéus. Samtidigt vill han lyfta att den värdeförskjutning han ser redan i dag drabbar kyrkans arbete. 

– Vi behöver inte spekulera om ett framtida utfall, för även om våra verksamheter inte åläggs anmälningsplikt, måste vi fortfarande kunna samarbeta med myndighetsutövare. Och det måste vi kunna göra utan att riskera att göra utsattas situation värre av myndighetskontakten, säger han.  

Med myndigheterna, inte mot

Som exempel på arbete som påverkas ger Martin Modéus orosanmälningar kring barn som finns i kyrkans verksamhet, stöd till våldsutsatta kvinnor och hjälp med myndighetskontakter. 

– Vi står för ett grundläggande stöd för den utsatta människan och det syns i hela Svenska kyrkans agerande när människor har det svårt, i flyktingfrågor, i integrationsfrågor. Det stödet vill vi gärna ge tillsammans med myndigheterna, inte mot myndigheterna. 

Fakta: Regeringens utredningsdirektiv

  • Regeringen skriver i utredningsdirektivet att för att åstadkomma ett effektivt återvändandearbete behövs ett fungerande informationsutbyte, där kommuner och myndigheter inom ramen för sin verksamhet informerar Migrationsverket eller Polismyndigheten om de kommer i kontakt med personer som vistas i Sverige utan tillstånd.
  • I tilläggsdirektivet står att “utredaren, oavsett ställningstagande i sak, ska lämna förslag på en reglering som innebär ett utökat informationsutbyte i syfte att stärka arbetet med verkställighet och försvåra möjligheterna att leva i landet utan tillstånd.”
  • Utredaren ska bedöma om det är några situationer, till exempel där informationsplikten kan strida om ömmande värden, som ska undantas. 
  • Förslaget återfinns också i Tidöavtalet, som skrevs mellan regeringspartierna och Sverigedemokraterna förra hösten. 

Källa: Regeringen, Tidöavtalet