Ärkebiskopen tar Twitterpaus

"Första gången jag upplevde en hatstorm på Twitter var 2016. Så det här har pågått under en längre tid", säger ärkebiskop Antje Jackelén. Foto: Marcus Gustafsson, Vilhelm Stokstad/TT

Annandag påsk meddelade ärkebiskop Antje Jackelén i ett Twitterinlägg att hon nu tar en paus från den sociala medieplattformen, eftersom hennes inlägg används till att sprida hot och hat.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
"Första gången jag upplevde en hatstorm på Twitter var 2016. Så det här har pågått under en längre tid", säger ärkebiskop Antje Jackelén. Foto: Marcus Gustafsson, Vilhelm Stokstad/TT

Uppdateras. Ärkebiskop Antje Jackelén har länge varit en flitig användare av Twitter. Men på annandag påsk skriver hon att hon nu tar en paus. Anledningen är hot och hat på plattformen.

I inlägget skriver hon ”Berörs illa av att mina tweets används för att sprida hot och hat samt lögn om tro, Svenska kyrkan och samhället. Ni som gör det kan känner er som vinnare för stunden. Men: den sanna vinnarsidan är alltid sanningens och kärlekens sida. Växla över till den!"

Problemet med hot och hat på Twitter är inte nytt för ärkebiskopen.

– Första gången jag upplevde en hatstorm på Twitter var 2016. Så det här har pågått under en längre tid. Men jag tycker nog att det har blivit grövre och grövre, säger ärkebiskop Antje Jackelén.

Är du orolig för din egen säkerhet?

– Det finns andra som gör bedömningar av hotbilden mot mig. Men det är klart att när någon skriver ”skicka detta jävla as till Allahs rike” är det inte precis något som stärker tilliten.

Antje Jackelén tycker att situationen är allvarlig.

– Vi vet alla att vi står inför komplexa och stora utmaningar även bortom pandemin, som klimatfrågan och den globala migrationen som kommer att öka. Det vi verkligen behöver är ett bra och schysst samtal. På varje plats där det samtalet förgiftas är det en attack mot den mänskliga värdigheten och mot demokratin.

– De här utmaningarna kräver samverkan. När den samverkan så medvetet förstörs och förgiftas är det ett problem som vi ska ta på allvar. Vi behöver det lyhörda och breda samtalet och vi behöver hjälpa varandra att förstå varandra.

Ärkebiskopen kan i dag inte svara på när hon kommer tillbaka till Twitter, där hon har 21,6 tusen följare.

I inlägget där ärkebiskopen skriver att hon tar en paus ligger även en bild på några av alla hatkommentarer riktade mot henne.

Håkan Nilsson, säkerhetschef på kyrkokansliet, säger att den här typen av kommentarer på sociala medier är en av faktorerna som påverkar bedömningen av hotbilden mot ärkebiskopen.

– Vi arbetar aktivt med sociala medier, bland annat genom att titta på det som sägs om ärkebiskopen och övriga medarbetare. Det vi ser och bedömer som brottsligt polisanmäler vi. Det händer då och då, och vi har ett bra samarbete med polisen, säger Håkan Nilsson.

I övrigt vill han inte kommentera vad för arbete som görs på sociala medier, men säger att det ligger inom ramen för Svenska kyrkans säkerhetsarbete.

Precis som ärkebiskopen upplever Håkan Nilsson en eskalering av hatet på sociala medier.

– Jag kan tycka att det har blivit en större frekvens, att det är många fler inlägg och att tonen har hårdnat, säger han.

Fredrik Modéus, biskop i Växjö stift, skrev på tisdagen ett Facebookinlägg om näthatet mot ärkebiskopen och en debattartikel i Aftonbladet.

Han skriver bland annat ”Som biskop i Svenska kyrkan är det omöjligt att vara tyst och bara se på vad som händer ... På ärkebiskopens twitterkonto skrivs kommentarer som är så vidrigt kränkande att få av oss hade orkat stå raka i en sådan storm ens en kortare tid ... Ärkebiskopen sägs inte heller försvara kristendomen, utan tvärtom. Att Antje Jackelén skulle vara ett hot mot den kristna tron i vårt land är så uppåt väggarna att vi måste vara många som protesterar”.