Ärkebiskopen uttalar sig om Hamas: "Avskyvärt!"

Israel Palestina

Ärkebiskop Martin Modéus har formulerat en bön efter händelserna i Israel och Palestina. Till Kyrkans Tidning skriver han att det Hamas gjort är avskyvärt. Foto: Marcus Gustafsson och Hatem Moussa

Hamas terrorattack får stor påverkan på kyrkornas arbete i Israel och Palestina.

Hamas terrorattack kom som en blixt från klar himmel och kan bli inledningen på ett storkrig. Ärkebiskop Martin Modéus har formulerat en bön efter händelserna i Israel och Palestina. På X (som tidigare hette Twitter) skriver han: ”Sörjer över läget i Israel och det heliga landet. Jag ber om besinning och utsträckta händer, om respekt för människoliv. Och om fred.

Via sms gör han också ett uttalande till Kyrkans Tidning:

”Det som Hamas gör är storskalig terror, med civila som mål, och det är avskyvärt. Israel har i folkrätten rätt att försvara sig enligt proportionalitetsprincipen. Jag vill uttrycka min djupa medkänsla med dem som drabbas, både på plats och de i Sverige som har släkt och vänner i Israel och det heliga landet och nu lever i oro.”

På Svenska teologiska institutet i Jerusalem finns prästen Karin Ekblom, och hon säger till Kyrkans Tidning att läget är mycket spänt i staden.

- Det är nästan inga människor ute på gatorna, bara några vilsna turister. Skolorna är stängda och människor stannar hemma.

Svenska kyrkans personal till skyddsrum

Under lördagen ljöd flyglarmet flera gånger på grund av Hamas raketattacker mot Israel. Karin Ekblom och de övriga på institutet fick flera gånger söka sig till skyddsrummet. Även under måndagen ljöd flyglarmet, då raketer slog ner i närheten av Jerusalem. Många fruktar dock att något ännu värre kan vänta.

- Människor här blir ju lite avtrubbade, men denna gång så vet man att det kokat på Västbanken under ett års tid, då många palestinier blivit dödade. Det kan eskalera, inte minst om Hizbollah skulle attackera från Libanon. Läget är väldigt osäkert, säger hon.

Studieförbund evakuerar

Studieförbundet Bilda har ett studiecenter i Jerusalem, och hade i lördags en resegrupp på besök. Studieförbundet har dock valt att evakuera alla svenska medborgare från Israel. Följeslagarprogrammet, som drivs av Sveriges kristna råd (SKR), har samlat de utsända följeslagarna i Jerusalem. SKR följer utvecklingen i området och fattar beslut om fortsatta säkerhetsåtgärder i samråd med den internationella koordinationen på plats i Jerusalem.

Gaza

Eld och rök stiger mot himlen efter en israelisk flygräd mot Gaza på söndagen. Foto: Fatima Shbair/AP/TT

Svenska kyrkans personal är fortsatt på plats.

- Det kanske finns något gott i att vara kvar, om vi kan stötta lokala kristna, men vi vet inte om det är möjligt, säger Karin Ekblom.

Svenska teologiska institutet har kontakter både med palestinier och israeler.

- Många palestinier är rädda för att drabbas av vedergällningar. Och israeliska vänner är också rädda. I Jerusalem är bussarna tomma för man fruktar för vad som kan hända, säger hon.

Institutet öppnar under måndagskvällen upp för svenskar och andra som vill samlas till bön och ljuständning.

Ärkebiskopen fördömer terrorn

Svenska kyrkan samarbetar i Israel och Palestina med den palestinska kyrkan Evangelical Lutheran Church in Jordan & the Holy Land (ELCJHL). Kyrkan har i ett skriftligt uttalande inte tagit uttryckligt avstånd från Hamas terrorhandlingar, men man uppmanar alla att följa internationella lagar. Kyrkans Tidning har inte kunnat intervjua biskop Sani Ibrahim Charlie Azar, men genom en medarbetare skickar han en hälsning till Svenska kyrkan om vad som krävs i detta läge.

- Gud skapade oss för att leva och inte för att dö. Det centrala är att vi tar hand om människor.

Fakta: Hamas och Gaza

Gazaremsan ligger vid Medelhavets sydöstra hörn, med en kort gräns mot Egypten i söder. I övrigt är Gaza omslutet av Israel.

Det beräknas bo uppemot 1,8 miljoner människor på Gazaremsan.

Området var del av Ottomanska riket i flera hundra år, senare under brittisk kontroll (1918–48) och efter det löd det i praktiken under Egypten. Israel tog Gaza i besittning i samband med sexdagarskriget 1967.

Enligt Osloavtalet från 1993 ska Israel tillåta Palestinska myndigheten visst självstyre på Gazaremsan.

2006 vann den islamistiska rörelsen Hamas över det sekulära al-Fatah i ett parlamentsval i Gaza. Hamas ville bilda bred koalition med al-Fatah och andra partier, men när dessa vägrade bildade Hamas egen regering och inrättade en egen säkerhetsstyrka i Gaza.

I Gaza utbröt blodiga uppgörelser mellan anhängare till Hamas och al-Fatah. Försök att komma överens misslyckades och 2007 slängde Hamas ut al-Fatah ur Gaza och tog över förvaltning och polisiär verksamhet.

Sedan Hamas tog kontroll över Gazaremsan har Israel upprätthållit en blockad mot området. Även Egypten har behandlat Gaza restriktivt.

Militanta palestinska grupper och Israel har utkämpat flera förödande krig sedan dess.

al-Fatah fortsätter att styra på den av Israel ockuperade Västbanken.

Källa: Landguiden/Utrikespolitiska institutet, Nationalencyklopedin

(TT)

Taggar:

Israel Palestina

Prenumerera på Nyhetsbrev

4 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

Shalom
"Israel och det heliga landet"? Vad betyder det? Vad är "det "heliga landet"? Ett så svagt och luddigt uttalande av ÄB. Efter te (!) dagar och via sms.
Shalom
"Inte sedan Förintelsen har vi sett kvinnor, barn, män föras iväg på jeepar, lastbilar" säger Israels president i sitt tal till nationen. Varför kräver ÄB i sitt smsuttalande inte att dessa civila israeler omedelbart friges? Varför tiger Svenska kyrkan om detta djävulska barbari?
Anna
Men ÄB säger ju att det är avskyvärt!
Shalom
Efter palestiniernas barbariska massaker o kidnappning av judar, det värsta sedan Förintelsen, och Svenska kyrkans mångåriga gullande med palestinierna kräver trovärdigheten mer än ett ord. I nuläget finns inte på kyrkans hemsida en enda stavelse av medkännande med det plågade israeliska folket. Svagt. Hur hade det inte låtit om det varit tvärtom? Det mildaste ordet hade troligen varit bojkott.
8

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Stockholms stift
Göteborgs stift
Västerås stift
Uppsala stift
Göteborgs stift
Stockholms stift