Ärkebiskopen om kriget i Gaza

Ärkebiskopen tycker att en viktig del av att uppnå rättvisa är att kräva ansvar för krigshandlingarna som utförts. Foto: Marcus Gustafsson, Ariel Sehalit

“Vad gör vi när människovärdet kränks och den humanitära rätten ignoreras?” skriver ärkebiskop Martin Modéus i ett uttalande om situationen i Gaza.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Ärkebiskopen tycker att en viktig del av att uppnå rättvisa är att kräva ansvar för krigshandlingarna som utförts. Foto: Marcus Gustafsson, Ariel Sehalit

"Trots det fysiska avståndet från Gaza så får vi i Sverige aldrig vända bort blicken", uppmanar ärkebiskop Martin Modéus i ett pressmeddelande från Svenska kyrkan. 

Ärkebiskopen har uttalat sig om kriget i Gaza flera gånger sedan den 7 oktober då Hamas attackerade Israel, dödade 1 200 personer och kidnappade 250 personer.

Denna gång lyfter ärkebiskopen dels dödssiffran i Gaza: 37 000, dels att över hundra israeler fortfarande hålls som gisslan av terrorgruppen Hamas.

Internationellt engagemang

Han skriver att situationen är outhärdlig, och att "ett eldupphör, som möjliggör fullt humanitärt tillträde och frigivning av gisslan, måste komma omedelbart." Men om personer i ansvarsposition söker motiv för att fortsätta striderna kommer freden att omöjliggöras.

Internationellt engagemang krävs, enligt Martin Modéus, för att skapa en hållbar och rättvis fred för alla involverade. 

Viktigt med självrannsakan

För att skapa fred måste också ansvar utkrävas för krigshandlingarna som pågår, skriver ärkebiskopen: “Utan rättvisa ingen hållbar fred”. 

Han pekar på kyrkornas ansvar. “En av våra uppgifter som kyrka och biståndsaktör är att stödja civilsamhället, inklusive våra systerkyrkor och andra trossamfund. Det handlar om att rädda liv och lindra nöd i den akuta situation som råder i Gaza,” skriver Martin Modéus. Han betonar insatserna som den palestinska lutherska kyrkan, Evangelisk-lutherska kyrkan i Jordanien och det Heliga landet, gör.

Han anser att det är viktigt att kyrkor, lika väl som omvärlden, också ägnar sig åt självrannsakan. "Vad gör vi när människovärdet kränks och den humanitära rätten ignoreras?".

Ökad polarisering i vårt land

Ärkebiskop Martin Modéus avslutar sitt uttalande med att uppmana till varsamhet i vårt hemland.

“Konflikten har skapat djupa sår och lett till en ökad polarisering. Alla krafter behöver gemensamt sätta stopp för antisemitism och islamofobi. Våra samhällen behöver vara trygga miljöer för människor ur olika sammanhang och med olika bakgrund och olika liv. Så bygger vi gott för framtiden.”