Ärkebiskopen uttalar sig om koranbränningarna

Martin Modéus

Som ärkebiskop vill Martin Modéus uttrycka Svenska kyrkans stöd och delaktighet med judar och muslimer i Sverige och världen. Foto: Marcus Gustafsson

"Som ärkebiskop vill jag uttrycka Svenska kyrkans stöd och delaktighet med judar och muslimer i Sverige och världen." Det säger Martin Modéus i ett uttalande med anledning av den senaste tidens uppmärksammade koranbränningar och förintelseförnekande budskap.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Ärkebiskop
Martin Modéus

Som ärkebiskop vill Martin Modéus uttrycka Svenska kyrkans stöd och delaktighet med judar och muslimer i Sverige och världen. Foto: Marcus Gustafsson

Ärkebiskopen säger i uttalandet att han ser med sorg och oro hur judar och muslimer på olika sätt angrips i det svenska offentliga rummet.

Som exempel nämner han hur det, på internationella minnesdagen för Förintelsens offer den 27 januari, sattes upp banderoller med förintelseförnekande budskap upp på flera håll i landet. Ett minnesmärke över Raoul Wallenbergs insatser för att rädda tusentals judar undan Förintelsen vandaliserades.

"En skymf av det man håller heligt"

Ärkebiskopen konstaterar också att upprepade koranbränningar, senast i Stockholm, skapat förstämning och ilska hos många av landets muslimer:

- En skymf av det man håller heligt.

Som ärkebiskop vill Martin Modéus uttrycka Svenska kyrkans stöd och delaktighet med judar och muslimer i Sverige och världen:

- Vi står för en solidaritet över religionsgränser och en längtan efter allas inkludering i samhället, med frihet till tro och trygghet.

- Det gör ont när någon smädar det som andra håller heligt. Yttrandefrihet är ett av det goda samhällets adelsmärken. Respekt och tolerans är andra. Alla har vi sådant vi håller heligt, i någon bemärkelse. I det goda samhället förenas yttrandefrihet med respekt och rymd för det heliga, fortsätter Martin Modéus.