Ärkebiskopens uttalande läckte från det hemliga mötet

Justin Welby

Justin Welby, ärkebiskop av Canterbury, har sagt att han hellre vill att Engelska kyrkan förlorar statusen som statskyrka än att riskera att den anglikanska kyrkogemenskapen spricker. Foto: Richard Heathcote AP/TT.

Den infekterade frågan om vigsel av samkönade par i den engelska kyrkan fortsätter att skapa tumult. Ärkebiskop Justin Welby klargjorde sin ståndpunkt under ett inofficiellt möte, men ställningstagandet läckte och väcker uppmärksamhet.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Justin Welby

Justin Welby, ärkebiskop av Canterbury, har sagt att han hellre vill att Engelska kyrkan förlorar statusen som statskyrka än att riskera att den anglikanska kyrkogemenskapen spricker. Foto: Richard Heathcote AP/TT.

Efter den ursäkt som Church of England nyligen framfört till HBTQ-personer för sättet de bemötts av kyrkan och kyrkans biskopars förslag att kyrkan ska välsigna ingångna borgerligt ingångna vigslar av par av samma kön, men inte själv ska viga samkönade par, har brittiska parlamentsledamöter poängterat att detta inte räcker.

Engelska kyrkans nuvarande ståndpunkt om samkönade äktenskap är oförenlig med kyrkans etablerade status som statskyrka, menade ledamöter i parlamentet som deltog i ett privat möte med Justin Welby, ärkebiskop av Canterbury, i London i slutet på januari. 

Justin Welby uppges då ha sagt att han hellre vill att den engelska kyrkan förlorar den statusen, än att konservativa grupper ska exkluderas ur de anglikanska kyrkornas gemenskap grund av kyrkornas olika inställning i vigselfrågan, enligt tidningen the Observer.

Tidigare har Welby sagt att han är fullt medveten om att det både är otillräckligt för vissa om kyrkan välsignar borgerligt ingångna äktenskap, och att det är att gå för långt för andra. Bland andra har företrädare för anglikanska kyrkan i Sydsudan anklagat Welby för att avvika från bibelns äktenskapssyn. Men Justin Welby hoppas att de olika delarna av kyrkan ska kunna komma överens. Men att utesluta de konservativa delarna av kyrkan är alltså inte aktuellt, enligt ärkebiskopen, inte ens för att bevara Church of Englands position som statskyrka.

Beklagar läckan

Att uppgifterna om vad ärkebiskopen sagt under det det inofficiella mötet med parlamentsledamöterna har läckt ut beklagar ärkebiskopens kansli. 

"Ärkebiskopen gick med på det privata mötet. Då är det extra beklagligt att någon parlamentariker valt att låta uppgifter läcka ut på detta sätt.", sade en företrädare för kansliet till den anglikanska tidningen The church times.

Enligt talespersonen var diskussionen mycket mer nyanserad och komplex än vad läckan återgivit, men att ärkebiskopen gjort ett uttalande med det återgivna innehållet förnekades inte.

Hur den infekterade frågan ska hanteras har väckt fortsatt diskussion.

Den 1 februari höll ett dussintal parlamentsledamöter från olika partier ett möte om de olika vägar som parlamentet kan välja att gå nu. Inga beslut fattades, alternativen presenterades bara. Ett av dem är att ompröva 1919 års lag som innebär att befogenheten att anta lagstiftning som rör Church of England och dess institutioner flyttats från parlamentet till generalsynoden.

Anglikanska kyrkans generalsynod pågår till torsdagen den 9 februari.

Fakta: Engelska kyrkans generalsynod

  • Church of Englands högsta beslutande organ.
  • Består av tre hus: biskopar, präster och lekfolk.
  • För närvarande är det 467 medlemmar totalt.
  • Viktigaste uppgifterna är att behandla och godkänna lagstiftning som berör hela Church of England, formulera nya gudstjänstformer, debattera frågor av nationell och internationell betydelse och godkänna den årliga budgeten för kyrkans arbete på nationell nivå.
  • Ärkebiskopen av Canterbury är ordförande.