Sågar gärna Svenska kyrkan
Det var också en kritik han riktade mot Halldorf, som han ansåg blundade för just det vänsterkristna. Arpi själv har däremot inget emot att såga just det. Och i mångt och mycket drar han med Svenska kyrkan i den sleven.
- Svenska Kyrkan står ibland mer för en sekulär (vänster)ideologi med kristna inslag. Prideflaggan vajar på kyrktaken, men hur ofta hör vi kyrkan prata om synd, förlåtelse och nåd? Svenska kyrkan vill spegla samhället snarare än att vara en fristad från det, säger han.
Brottas med svagheten
Men han brottas själv djupt med kristendomens stora paradox: styrka i svaghet. Att böja sig ner istället för att alltid stå rak upp.
- Det är provocerande att Jesus vinner genom att dö, att styrka inte kommer genom makt utan genom ödmjukhet. Det går emot allt vi lär oss i en värld där framgång och status är allt.
Detta skulle kunna vara något som förklarar varför så många av de konservativa förkämparna har svårt att helt ge sig in i en levande tro. Galjonsfigur för rörelsen, som den kanadensiske professorn Jordan Peterson, hänger sig ofta åt kristendomens djupa dimensioner, men har haft svårt att ta det sista steget till en levande bekännelse.
På frågan om Arpi själv ser sig som kristen svarar han vankelmodigt:
- Jag är väl så troende som man kan vara just nu. Men jag kan inte lura mig själv att tro något jag inte tror. Samtidigt är det här en process. Jag tar det på allvar.