Engelska kyrkans ärkebiskop avgår

Englands ärkebiskop Justin Welby har inte gjort tillräckligt för att hindra övergrepp, tycker kritiker. Foto: Richard Heathcote/TT.

En advokat med kopplingar till Engelska kyrkan utsatte över 100 pojkar för övergrepp. Nu avgår ärkebiskop Justin Welby efter kritik om att han inte agerat tillräckligt.

Uppdaterad

Ärkebiskopen av Canterbury Justin Welby avgår, rapporterar Church Times. 

"Jag tror att det bästa för Church of England, som jag älskar och som jag har fått äran att tjäna, är att jag kliver åt sidan," skriver ärkebiskopen i ett uttalande på sin hemsida.

Church of England har två ärkebiskopar. Ärkebiskopen av Canterbury, Justin Welby, och ärkebiskopen av York, Stehpen Cottrell. 

Krav om Welbys avgång väcktes efter att en oberoende granskning av utredaren Keith Makin publicerats. Rapporten beskriver hur advokaten John Smyth, som var aktiv i Engelska kyrkan, utsatt över 100 pojkar och unga män för våldsamma, sexuella och psykiska övergrepp.

En digital namninsamling som krävt Justin Welbys avgång har fått över 4 000 underskrifter. 

"Tar personligt ansvar"

I uttalandet säger Justin Welby att han 2013 informerades om övergrepp som ägt rum och att polis informerats.

"Jag trodde felaktigt då att en lämplig lösning skulle komma till stånd", skriver han och fortsätter: 

"Det är väldigt tydligt att jag måste ta personligt ansvar för den långa och traumatiserande perioden mellan 2013 och 2024".

Han säger att han hoppas att beslutet att avgå ska göra det tydligt att Engelska kyrkan inser vikten av förändring för att skapa en tryggare kyrka:

"När jag stiger åt sidan gör jag det i deltagande i sorgen med offer och överlevare". 

Kyrkan kände till övergreppen

Högsta ledningen för Engelska kyrkan, bland annat ärkebiskopen, har känt till anklagelserna sedan ett offer trädde fram 2013. Polis kontaktades men ingen officiell anmälan gjordes och ingen utredning inleddes. Övergreppen blev kända för allmänheten först 2017 genom ett avslöjande av tv-kanalen Channel 4. Efter det inleddes en polisutredning. 

Rapporten som nu släppts beskriver i detalj omfattningen av våldet. John Smyth arbetade under 1970- och 1980-talet vid kristna läger för skolungdomar. Där mötte han många av sina offer som senare beskrivit hur han pryglade dem "som en del av deras kristna uppfostran”.

Föremål för mordutredning

John Smyth flyttade senare till Zimbabwe och Sydafrika. Makin-rapporten slår fast att passiviteten från präster inom Engelska kyrkan, som känt till övergreppen redan på 1980-talet, gjort att Smyth kunnat fortsätta skada pojkar och unga män i Afrika.

I Sydafrika beskriver rapporten bland annat klagomål från deltagare i en bibelstudiegrupp som Smyth ska ha duschat med samtidigt som han diskuterat onani och pornografi. I Zimbabwe var Smyth föremål för en polisutredning om en tonårspojkes död som lades ner, skriver Church Times.

Biskop krävde avgång

Flera ledande personer inom kyrkan ställde sig under veckan bakom avgångskravet mot Justin Welby. Bland andra biskopen av Newcastle, Dr. Helen-Ann Hartley.

Det är mycket svårt för kyrkan som att fortsätta vara en moralisk röst i vårt samhälle, i någon form, när vi inte kan hålla rent i vårt eget hus, har hon sagt till Channel 4 News.

Ärkebiskopen: misstänkte inget

Justin Welby själv har tidigare i veckan försäkrat att han inte kände till övergreppen eller misstänkte något innan 2013 och därför inte hade för avsikt att avgå. Han har bett om ursäkt för att han inte agerat kraftfullare och, sedan han fick kännedom om övergreppen, såg han till att snabbt träffa och stötta offren.

Enligt Makin-rapporten är det osannolikt att Justin Welby inte skulle ha känt till misstankarna som fanns under 1980-talet.

John Smyth dog 2018 i sin bostad i Kapstaden. Han ställdes aldrig inför rätta.

Fakta: Makin-rapporten

Är en oberoende granskning som beställts av Engelska kyrkans internationella skyddsteam.
Den har gjorts av tidigare socialtjänstchefen Keith Makin.
Rapporten kartlägger anklagelserna mot John Smyth. Samt redogör för vad kyrkan känt till, hur den agerat och borde agerat.
Syftet har varit att förbättra kyrkans metoder för att skydda människor mot framtida övergrepp.
 

Prenumerera på Nyhetsbrev

1 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

Eric W
Våra prelater tycks ha (skaffa?) sig problem? I UK är det tafsande på småpojkar, i Sverige flörtande med Islam...