Avkragad präst överklagar beslut

Prästen som förklarats obehörig att utöva kyrkans vigningstjänst överklagar domkapitlets beslut. Arkivbild. Foto: Johannes Frandsen

Den präst i Mellansverige som domkapitlet tidigare i sommar förklarade obehörig att utöva sin vigningstjänst tar ärendet vidare till överklagandenämnden.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Prästen som förklarats obehörig att utöva kyrkans vigningstjänst överklagar domkapitlets beslut. Arkivbild. Foto: Johannes Frandsen

Prästen har tidigare varit föremål för polisutredning, misstänkt för kvinnomisshandel. Förundersökningen lades ner och ledde aldrig till åtal.

Domkapitlet skriver i beslutet att man inte prövar om brott begåtts utan, i enlighet med kyrkoordningen, prövar om den berörda prästen i avsevärd mån skadat det anseende en präst bör ha. Det menar domkapitlet ska ha skett i det här fallet.  

Prästen vill nu att överklagandenämnden upphäver domkapitels beslut. I överklagan riktas skarp kritik mot hur stiftet har hanterat ärendet. Dels handlar det om uttalanden som företrädare för domkapitlet ska har gjort om prästen under utredningens gång, dels handlar det om det faktum att misshandelsmisstankarna prövats och avskrivits av åklagare.

Prästen hävdar via sitt ombud att det är samma händelser av misstänkt misshandel som ligger till grund för domkapitlets beslut, vilket man skriver är ”anmärkningsvärt och ett direkt hot mot det civila samhället och rättssäkerheten om Svenska kyrkan ska besluta om det begåtts handlingar som faller under allmänt åtal”.

Prästen har även via sitt ombud stämt det pastorat där han tidigare varit anställd. Anledning är en tvist om avgångsvederlag. Ett avtal om 26 månadslöner, motsvarande nära 1,5 miljoner, tecknades tidigare i år.  Men pastoratet drog tillbaka det med hänvisning till att den som skrivit under avtalet inte var behörig. Ärendet ska prövas av Arbetsdomstolen senare i augusti.