Svenska kyrkan har ett centralt avtal med upphovsrättsorganisationen Bonus Copyrigh, ett antal medlemsorganisationer och Verbum, som ger ut psalmboken, vilket bland annat gör det möjligt för församlingar att kopiera psalmer ur psalmboken till gudstjänstagendor. Men nu har Svenska kyrkan sagt upp avtalet, som slutar att gälla vid årsskiftet.
Behövs överenskommelse för digital användning
David Axelson-Fisk, projektledare på kyrkokansliet, menar att det nuvarande avtalet i många delar är föråldrat, och att det behövs en ny överenskommelse som innefattar digital användning.
– Det är både innehållsligt och tekniskt ett lite omodernt avtal. Vi har pratat med Verbum och Bonus Copyright, och de förstår situationen, men de har inte haft möjlighet att förhandla om avtalet, säger han.
Med det nuvarande avtalet så betalar Svenska kyrkan till exempel för kopiering av psalmer till overhead, något som få församlingar använder i dag. Men avtalet innefattar inte projicering av psalmer som lagrats i en dator eller texter som visas i en gudstjänst som sänds digitalt.
– I dag kan vi egentligen inte lägga ut psalmtexter i digitala gudstjänster, det är något vi skulle vilja komma till rätta med, säger David Axelson-Fisk.
Inte ekonomiska skäl
Avtalet kostar Svenska kyrkan omkring sex miljoner kronor årligen. Enligt David Axelson-Fisk är det inte främst ekonomiska skäl som gjort att man sagt upp det.
– Vi vill ha ett ändamålsenligt avtal, säger han.
Det uppsagda avtalet gäller fram till årsskiftet och förhoppningen är att parterna ska komma överens om ett nytt innan dess. Om det inte lyckas så kommer det att innebära vissa inskränkningar för församlingarna. Psalmer skrivna av personer som avlidit efter 1953 kommer då inte att få kopieras. Det blir dock fortfarande tillåtet att kopiera ur 2017 års kyrkohandbok, eftersom den regleras av ett annat avtal.
Pågående dialog med Svenska kyrkan
Annika Waldenström, vd på Verbum, hoppas också att ett nytt avtal kan slutas före årsskiftet. Verbum, som ägs av Svenska kyrkan, har rättigheter till verk och administrerar också utbetalningar av pengar till upphovspersoner bakom till exempel psalmer och böner.
– Vi har en dialog med Svenska kyrkan för att försöka hjälpa detta framåt. Vi har församlingarna för ögonen, som vi vet vill fortsätta kopiera, men också rättighetshavarna som har rätt till skälig ersättning, säger hon.