Bad på arbetstid - blev avskedad

Diskrimineringsanmälningar har ökat varje år de senaste fem åren. Förra året var det anmälningar om diskriminering som rör religion, tillsammans med anmälningar om könsöverskridande identitet, som stod för den största relativa ökningen. Foto: Fredrik Sandberg/TT och Casper Hedberg / TT

En anställd på en statlig myndighet fick sparken efter att ha gått undan för att be på arbetstid. Händelsen anmäldes till Diskrimineringsombudsmannen (DO) som nu inlett tillsyn. Anmälningar om tro och religion blir allt vanligare, visar DO:s årsredovisning. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Diskrimineringsanmälningar har ökat varje år de senaste fem åren. Förra året var det anmälningar om diskriminering som rör religion, tillsammans med anmälningar om könsöverskridande identitet, som stod för den största relativa ökningen. Foto: Fredrik Sandberg/TT och Casper Hedberg / TT

En anmälan har kommit in till Diskrimineringsombudsmannen (DO) där en person känt sig diskriminerad av sin arbetsgivare på grund av religionsutövande. Personen har gått från sitt arbete för att be i tio minuter två till tre gånger om dagen. Detta har, enligt anmälan, lett till att personen blivit avskedad. Enligt arbetsgivaren har personen äventyrat säkerheten på arbetsplatsen. 

I anmälan jämför personen tiominuterspauserna för bön med att gå från arbetet för att röka. Diskrimineringen ligger i orättvisan att inte få gå iväg för att be, medan andra får gå på rökpaus, anser anmälaren. Ärendet ligger för tillsyn och ska utredas.

Religion - största relativa ökningen

Diskrimineringsanmälningar har ökat varje år de senaste fem åren. Förra året var det anmälningar om diskriminering som rör religion, tillsammans med anmälningar om könsöverskridande identitet, som stod för den största relativa ökningen. 2022 kom 373 anmälningar om diskriminering relaterat till religion och trosuppfattning in, jämfört med 143 anmälningar år 2018, enligt DO:s årsredovisning.  En ökning med 161 procent.

Clas Lundstedt

De flesta anmälningarna förra året, 98 fall, gäller händelser som inträffat på en arbetsplats, vilket också är det största samhällsområdet för anmälningar generellt. 

Clas Lundstedt är pressansvarig på DO och berättar hur myndigheten går vidare med ett sådant här ärende. 

- Först bedömer vi om det blir tillsyn eller inte. Då spelar det roll om samhällsområdet omfattas av diskrimineringslagen samt om personen känner sig utsatt. Blir det tillsyn kontaktar vi den part som är objekt, i detta fall en arbetsplats, där de får ge sin version. I vissa fall pratar vi också med andra, till exempel vittnen. 

Domstolsärende

Arbetsplatsen har ofta några veckor på sig att ge sin version och svara på DO:s frågor, vilket lagen också kräver. När utredningen är gjord kan det leda till ett beslut där DO bedömer att verksamheten inte följer diskrimineringslagen. Då kan en talan väckas om diskrimineringsersättning i domstol.

När det rör en anställning och någon som blivit av med sitt jobb, kan inte DO göra något åt den saken.

- DO har inte mandat att se till att någon ska få sitt arbete tillbaka, utan det är en arbetsrättsfråga, säger Clas Lundstedt. 

Fakta: DO-anmälningar rörande religion

  • 2018 kom det in 143 anmälningar om diskriminering relaterat till religion och trosuppfattning.
  • 2022 ökade den siffran till 373 anmälningar. 
  • Ökningen är 161 procent. 
  • 2022 var 98 av dessa anmälningar på samhällsområdet arbetsplats.