Sång kan sprida mycket av de små luftburna partiklarna aerosoler, vilket ökar risken för smittspridning. Tidigare har Folkhälsomyndigheten därför haft särskilda restriktioner för körsång. Från och med den 1 september gäller dock samma regler som för övriga fritidsaktiviteter, vilket bland annat innebär att körsångarna ska hålla avstånd till varandra och inte dela utrustning.
Men i Simrishamns församling har kyrkorådet fattat ett beslut om att enbart välkomna fullt vaccinerade personer till sina repetitioner med vuxenkören, vilket SVT Skåne var först med att rapportera.
– Vi tog det beslutat för att skydda våra körmedlemmar, det var av omtanke om dem. Det har tidigare varit ganska stor smittspridning i körer eftersom man står ganska tätt och det kommer ut mycket luftpartiklar när man sjunger, säger Gertie Ågren (BA), kyrkorådets ordförande i Simrishamns församling.
Beslutet har fått en person att skicka in ett klagomål till diskrimineringsombudsmannen (DO). Ännu har DO inte tagit ställning till om en tillsyn ska inledas eller inte. Gertie Ågren säger att församlingens beslut står fast och att hon inte kan förstå hur det skulle kunna vara diskriminerande.
– Det här är av omtanke. Vi får avvakta och se om DO tar upp det. Men jag har pratat med vår jurist på stiftet som inte kan se att det är diskriminering, för det är ingen mänsklig rättighet att få delta i en kör.
Vad har ni fått för andra reaktioner på beslutet?
– Ingenting, det är ingen som sagt någonting till mig.
Lund stifts biskop Johan Tyrberg säger i en skriftlig kommentar till Kyrkans Tidning att han inte sett beslutet men tolkar det som ett sätt att öppna verksamheten igen, så smittsäkert som möjligt.
”Många av våra verksamheter har kriterier för deltagande. Det är inte att stänga – det är att förklara hur det är öppet. I detta fallet kan det vara så att pastoratet valt mellan att hålla stängt för alla och att öppna verksamheten för dem som är vaccinerade.”
Vilka råd har du till övriga församlingar och pastorat när det gäller krav på vaccination?
”Det är mycket viktigt att alla beslutsfattare i församlingarna lyssnar till Folkhälsomyndigheten och följer utvecklingen så att de kan fatta kloka beslut utifrån sina sammanhang och vad som fungerar bäst lokalt.”