Under kyrkomusiksymposiet 2022 i Uppsala fördes i ett panelsamtal om barn och sång. Budskapet var tydligt - gör vi inte något nu kanske sången dör ut.
– Fler och fler barn riskerar att gå hela sin skolgång utan att få prova på vad sång är, säger Lotta Wilund, som var en av paneldeltagarna.
Barn allt ovanare vid att sjunga
Lotta Wilund arbetade i många år som kyrkomusiker, men är nu verksamhetsledare på Ungikör, en samlande organisation för Sveriges barn och ungdomskörer. Där är erfarenheten stor av hur sången prioriteras ner i skolan och hur barn blir allt ovanare vid att sjunga.
– Och det handlar om mycket mer än att öppna munnen och sjunga vackert. För barn handlar det inte om bara den musikaliska utvecklingen, utan hela deras utveckling. Finns det inte tillfällen under förskole- och skoltiden att sjunga, riskerar man att inte heller få igenom de utvecklingsstegen som sången innebär. Det ser vi allvarligt på, säger Lotta Wilund.
Kyrkokörerna blir färre
Även i kyrkan minskar barn- och ungdomskörerna, det visar Svenska kyrkans verksamhetsstatistik för åren 2001 – 2021. Kyrkosångsförbundet och Ungikör har tillsammans med flera andra körförbund skapat “Körliv i samverkan”. I början av september kom de med ett upprop för att uppmärksamma hur viktig sången är för folkhälsan i Sverige.
– Det känns oerhört värdefullt att vi körförbund har börjat gå tillsammans och jobba för det här. Jag känner redan nu att vi är starkare som röst, säger Lotta Wilund.
Jämför utdöende sång med klimatkris
Lotta Wilund jämför sångens sakta försvinnande med binas utdöende och säger att man kan se på det som klimatkrisen, där man är på väg att nå en “tipping point”.
– Om den stora massan är den tysta massan och de som sjunger är i minoritet. Istället för att sjunga ändå är något självklart, hamnar vi då i en annan situation att jobba utifrån, säger hon.