Barnkörerna tystnar: “Snart når vi en tipping point”

Kör

Bilden är tagen på en musikskola i Älvsborgs församling. Foto: Johanna Norin

Sången är på väg att försvinna. Kyrkokörerna minskar och barnen möter inte längre sång i skolan. Lotta Wilund varnar för att det här kan få stora konsekvenser för barns utveckling och välmående. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Kör

Bilden är tagen på en musikskola i Älvsborgs församling. Foto: Johanna Norin

Under kyrkomusiksymposiet 2022 i Uppsala fördes i ett panelsamtal om barn och sång. Budskapet var tydligt - gör vi inte något nu kanske sången dör ut. 

– Fler och fler barn riskerar att gå hela sin skolgång utan att få prova på vad sång är, säger Lotta Wilund, som var en av paneldeltagarna. 

Barn allt ovanare vid att sjunga

Lotta Wilund arbetade i många år som kyrkomusiker, men är nu verksamhetsledare på Ungikör, en samlande organisation för Sveriges barn och ungdomskörer. Där är erfarenheten stor av hur sången prioriteras ner i skolan och hur barn blir allt ovanare vid att sjunga. 

– Och det handlar om mycket mer än att öppna munnen och sjunga vackert. För barn handlar det inte om bara den musikaliska utvecklingen, utan hela deras utveckling. Finns det inte tillfällen under förskole- och skoltiden att sjunga, riskerar man att inte heller få igenom de utvecklingsstegen som sången innebär. Det ser vi allvarligt på, säger Lotta Wilund. 

Kyrkokörerna blir färre

Även i kyrkan minskar barn- och ungdomskörerna, det visar Svenska kyrkans verksamhetsstatistik för åren 2001 – 2021. Kyrkosångsförbundet och Ungikör har tillsammans med flera andra körförbund skapat “Körliv i samverkan”. I början av september kom de med ett upprop för att uppmärksamma hur viktig sången är för folkhälsan i Sverige.

– Det känns oerhört värdefullt att vi körförbund har börjat gå tillsammans och jobba för det här. Jag känner redan nu att vi är starkare som röst, säger Lotta Wilund. 

Jämför utdöende sång med klimatkris

Lotta Wilund jämför sångens sakta försvinnande med binas utdöende och säger att man kan se på det som klimatkrisen, där man är på väg att nå en “tipping point”. 

– Om den stora massan är den tysta massan och de som sjunger är i minoritet. Istället för att sjunga ändå är något självklart, hamnar vi då i en annan situation att jobba utifrån, säger hon.

Kyrkomusiksymposiet i Uppsala

Lotta Wilund (i mitten) deltog under kyrkomusiksymposiet i Uppsala i ett samtal om barn och sång. Medverkande gjorde ockps Cia Eurenius från  Ensemble Yria och logonomen, sångerskan och utbildaren Agneta Stople. Foto: Marcus Gustafsson

Sången central i gudstjänsten

Om man vill stoppa trenden med sångens utdöende krävs att arbete på många plan. Och kyrkorna har en viktig roll att spela, menar Lotta Wilund. 

–  Kyrkan har nu världens chans att vara med och bidra till att man dels upprätthåller sin egen tradition såklart, men också att faktiskt att vara med i ett förebyggande arbete för att förhindra ohälsa genom att satsa på barn och ungdomars kör och sång. 

Lotta Wilund lyfter också den centrala roll som sången alltid haft i gudstjänsten och liturgin.

– Om lovsången eller sjungen bön försvinner också från gudstjänsten, vad betyder det för kyrkan då? undrar hon. 

Här lär sig barnkören psalmer

I Vaksala församling i Uppsala stift arbetar kantorn Viktoria Klint för fler barn ska lära sig psalmer. I hennes barnkör för sex- till nioåringar, har att kombinera en typisk barnkörsrepertoar med äldre psalmsång blivit en självklarhet. 

Viktoria Klint

–  Det ger en igenkänning och en gemensam grund mellan generationerna att stå på. Det är viktigt att kunna vara delaktig och att man känner igen sig i kyrkan oavsett var man är, säger Viktoria Klint.  

Är det ord som är svåra att förstå, förklarar Viktoria Klint dem för barnen och tillsammans har de kommit på rörelser till psalm 190 “Bred dina vida vingar.” Viktoria Klint ser också att tidigt ge barnen tillgång till psalmer blir att ge dem verktyg i deras andliga utveckling.    

– Musiken är en otroligt viktigt väg in i kyrkan och i tron, så det gäller att satsa på barnen, säger hon.