Direktkremering eller direktbegravning kallas det när det inte förekommer någon samling med officiant som begravningsbyrån medverkar till, i Sveriges begravningsbyråers förbunds (SBF) statistik. Då förs den avlidne direkt till kremering och senare gravsättning.
Men även om det inte hålls någon traditionell begravning, kan anhöriga ta avsked. Stunden kan vara liten och enkel, exempelvis i sjukhusets kapell eller på egen hand i hemmet.
– Vi vet ju inte heller om det hålls någon ceremoni vid gravsättningen som vi inte medverkar till – familjen kan ha sin egen ceremoni, utan officiant. Det syns inte i statistiken, säger Ulf Lernéus, förbundsdirektör vid SBF.
2018 var 7,7 procent av landets dödsfall direktkremeringar eller direktbegravningar. Det är vanligast i storstäderna, men de förekommer på landsbygden också. Dalarna har allra högst andel med 10 procent, en aning högre än Stockholm.
– Förändringen har gått oerhört fort, så sent som 2013 var direktare inte ens 3 procent. Den nya seden har människor tagit till sig utan att det gjorts reklam för den.
Orsakerna är flera, den vanligaste är den fulltecknade almanackan. Det finns också situationer där anhöriga enbart har dåliga minnen av den avlidna. Ulf Lernéus berättar om en kvinna:
– Hon sa ”Tror du att vi skulle ordna begravning för pappa, som slog både mamma och mig hela min uppväxt?” Förr kunde man inte gå förbi att ha begravningsceremoni – i dag tar folk sina egna beslut. Och man upplever att man inte behöver tradition och religion, man klarar sig bra ändå.
Det förekommer att företrädare för Svenska kyrkan talar om direktkremeringar som något ovärdigt eller cyniskt.
– Att säga så om en anhörig till en dement, som kanske har sörjt och tagit avsked långt tidigare – det ska man passa sig oerhört noga för – det är riktigt, riktigt farligt, säger Ulf Lernéus med eftertryck.