Nyligen gjordes en rundvandring på skogskyrkogården med representanter för Sametinget, Svenska kyrkans samiska råd, Lycksele sameförening och Södra Lapplands pastorat.
– Platsen som valdes är en naturplats med skog, man anar älven och genom platsen går en naturstig omgiven av vitmossa, lingon- och blåbärsris. Det är oerhört vackert och stilla, säger kyrkoherde Helén Lundberg, Södra Lapplands pastorat.
– Vi hade i förvag valt ut tre olika delar av skogskyrkogården som var lämpliga och som vi visade upp. Våra besökande samer valde denna plats. Vi vet inte när en ceremoni som den som genomfördes i Lycksele på Urfolkens dag den 9 augusti kommer att ske igen. Det får samerna själva bestämma. Men nu har vi i alla fall tagit initiativ till den här platsen.
Då, för snart två månader sedan, genomfördes den största repatrieringen av mänskliga kvarlevor som hittills gjorts i Sverige. Då återbördades 25 kranier som tidigare varit begravda på den gamla gravplatsen på Gammplatsen eller Öhn i Lycksele.
1950 togs kvarlevorna från Gammplatsen upp i samband med en arkeologisk utgrävning. De skickades till Historiska museet i Stockholm för undersökning, men föll i glömska och upptäcktes först vid en inventering 2013. Sedan dess var de på Västerbottens museum i Umeå innan de åter kom i jorden.