Domkapitel säger ja till undantag för konfirmander

konfirmander

Christian Bonde, pedagog och verksamhetsansvarig för konfirmandverksamheten i Roslagens norra pastorat. Foto: Ulrika Ahlinder och Mikael M Johansson 

Roslagens norra pastorat får frångå riktlinjerna för Svenska kyrkans konfirmationsarbete, det har Uppsala stifts domkapitel beslutat. "Det är bra att erbjuda ungdomarna möjlighet att konfirmeras då det passar dem", säger pedagogen Christian Bonde.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
konfirmander

Christian Bonde, pedagog och verksamhetsansvarig för konfirmandverksamheten i Roslagens norra pastorat. Foto: Ulrika Ahlinder och Mikael M Johansson 

Roslagens norra pastorat kommer de kommande tre åren erbjuda ungdomar att konfirmeras redan i årskurs 7. Detta har varit uppe för diskussion under några år i arbetslaget, men har först nu formulerats till en ansökan om dispens för konfirmationsålder.

Uppsala stifts domkapitel har nu sagt ja till att pastoratet får frångå riktlinjerna som säger att konfirmationstiden som tidigast ska börja det år ungdomen fyller 14. Beslutet gäller till år 2026.

Syftet, berättar Christian Bonde, pedagog och verksamhetsansvarig för konfirmandverksamheten i Roslagens norra pastorat, är att ge ungdomar möjlighet att vara aktiva under en längre tid som ledare och att fler ska kunna konfirmeras.  

Vill erbjuda konfirmanderna tid som passar

- Alla ungdomars liv ser olika ut. Något år kan det vara mindre plugg i skolan, eller färre aktiviteter och träningar. Så vi tycker det kan vara bra att erbjuda dem en möjlighet att konfirmeras då det passar bättre för dem, säger han.

Pastoratet har även bjudit in ungdomar i årskurs 9 varje år av samma anledning: Om de missade att konfirmeras i åttan kan de hoppa på året efter. 

- Det brukar alltid vara någon niondeklassare i varje grupp. Men nu erbjuder vi konfirmation till alla i hela högstadiet.

Längre tid som konfirmandledare

Det finns också en annan stor vinning med tidigare konfirmation som påverkar dem som väljer att vara ledare efter konfirmationen.

- Vi är en församling på landsbygden och det finns ingen gymnasieskola i Östhammar. Ofta träffas konfirmandgrupperna efter skolan och om ledarna slutar sina lektioner på gymnasiet vid fyra på eftermiddagen och sen ska åka sju mil hem, då blir det svårt för dem att hinna hinna innan träffen är slut. 

Om konfirmandtiden börjar i sjuan kan de som väljer att bli ledare efteråt fortsätta sina uppdrag ett år till, innan gymnasiestudierna gör det svårt.

Hoppas att fler ska ta vara på möjligheten

Hur utfallet blir får de se efter en tid.

- Vi kommer att utvärdera detta om ett år. Då ber vi troligen ungdomarna att ge anledningen till varför de hoppade på konfirmationen i den ålder de gjorde, om det till exempel berodde på andra fritidsaktiviteter, hur mycket plugg de har, eller om det finns någon annan anledning.

- Vi hoppas i alla fall att ungdomarna tar vara på möjligheten att vara konfirmand under längre tid och att vi därmed får fler som väljer att konfirmera sig, säger Christian Bonde.