Beslut om stiftskansliets arbetsmiljö dröjer

Inget beslut om åtgärder har ännu fattats i frågan om arbetsmiljön vid stiftskansliet i Härnösand. Och i väntan på överklagandenämndens nästa möte har ytterligare en begäran om beslutsprövning kommit in.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Arbetsmiljöverket kommer inte att ha något beslut om stiftskansliet i Härnösand färdigt förrän tidigast nästa vecka. Arbetsmiljöinspektör Elisabet Frisk på Arbetsmiljöverkets avdelning i Sundsvall besökte tillsammans med en kollega stiftskansliet efter den 6:6a-amälan som gjordes av skyddsombuden tidigare i oktober.

De har också tagit del av dokument och handlingar kring den långvariga arbetsmiljökonflikten. Nu väntar först möten med verkets jurist och sedan sektionschef, innan beslut kan fattas och kommuniceras. Det kommer förmodligen kunna ske i mitten av nästa vecka.

– Vi har fått in så mycket information, det gäller att vi verkligen ser vad som är relevant och inte, säger Elisabet Frisk.

Parallellt fortgår processen kring biskop Eva Nordung Byströms anställning, även om det mesta kan tyckas stå stilla i väntan på överklagandenämndens prövning av stiftsstyrelsens beslut. Nämnden har sedan tidigare fattat ett interimistiskt beslut att stoppa verkställigheten av beslutet, i väntan på att ärendet slutligt ska avgöras, med hänsyn till ”den stora betydelse som ett beslut om att avsluta biskopens anställning efter förhandling eller genom uppsägning har för biskopen, stiftet och Svenska kyrkan”.

Sedan dess har det kommit in ytterligare en begäran om beslutsprövning till överklagandenämnden, från Kent Nordin, domprost i Härnösand och en av de två i stiftsstyrelsen som reserverade sig mot beslutet. Nu vill han att beslutet om att avsluta Eva Nordung Byströms anställning upphävs, och framför fyra skäl som stöd för sin begäran till överklagandenämnden.

Kent Nordin anger dels att beslutet formellt sett inte tillkommit i rätt ordning. Det fanns inte upptaget som beslutsärende på dagordningen när den fastställdes, men det saknades även skriftliga underlag, barnkonsekvensanalys, risk- och konsekvensanalys såväl som sakliga skäl för uppsägningen. Men Kent Nordin menar dessutom att beslutet är principiellt problematiskt. I sin begäran om beslutsprövning skriver han att det hänför sig till något som inte är en angelägenhet för stiftet, har fattats av ett organ som överskridit sina befogenheter samt att det strider mot kyrkoordningen. Bland annat stöder han sig på biskopsmötets uttalande från den 8 oktober.

Överklagandenämndens nästa sammanträde hålls den 13 november.