Knivsta pastorat tar klivet: Hade bestämt sig före kyrkomötets beslut

Martin Valman biträdande kyrkoherde i Knivsta pastorat. Foto: David Ottvall, Knivsta pastorat.

Nu är det dags för Knivsta pastorat att också hoppa på begravningståget. Men utan franchiseavtal.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Martin Valman biträdande kyrkoherde i Knivsta pastorat. Foto: David Ottvall, Knivsta pastorat.

Knivsta pastorat är på god väg att få sin egen begravningsbyrå. Beslutet finns liksom drivkraften och viljan. Men utformningen har en bit kvar. 

- Vi är inte riktigt lika långt gångna som Håbo pastorat. Men vi har fattat ett beslut i kyrkofullmäktige om rekrytering av en kyrkogårdschef som också kommer vara verksamhetsutvecklare. Vem som blir ansvarig för driften av begravningsbyrån är dock inte klart, utan blir nog först i maj. Så jag skulle tro att det blir nästa år som en begravningsbyrå kan stå klar, säger Martin Valman, biträdande kyrkoherde.

Därmed är heller inte tjänsten för en driftansvarig helt utformad.

- Knivsta är en ung kommun utan särskilt många begravningsbyråer, så det blir troligen i liten skala vi kommer bedriva verksamheten med kanske en heltidsanställd. Men det är också en kommun som växer, vilket kan komma att innebära att byrån växer med. 

"Vi vill ha det i vår egen hand"

Han poängterar att tanken i nuläget inte är att ingå ett franchiseavtal, som Håbo pastorat gjort. 

- Vi tänkte istället starta eget. Vi vill ha det i vår egen hand, så att säga, och vill kunna påverka hur vi ska gestalta verksamheten. Att driva eget skulle inte bli en ny erfarenhet och tror vi kan klara av det - nuläget har vi LSS-verksamhet, skola och förskola. Sen är såklart en begravningsbyrå en ny marknad.

Men Martin Valman stänger inte helt och hållet dörren för franchise.

- Det kan hända, om verksamhetsutvecklaren kommer fram till att det är mest lämpligt. 

Beslut innan kyrkomötet

Redan innan kyrkomötet i höstas hade beslutet i princip fattats, och pastoratet har haft en längtan efter att bedriva begravningsbyrå i ett decennium. 

- Vi sa att om kyrkomötet ställer sig positivt så kommer vi också vilja ha en byrå. Tankarna har funnits med oss i tio år, men då kom det upp som ärende i domkapitlet och annullerades. 

Under åren som gått har förtroendevalda hunnit bytas ut, men fortfarande är man eniga om att vilja starta begravningsbyrå. 

- Vi har en samsyn kring detta och tycker det är värt att satsa på. Kyrkan har alltid varit mån om att begrava sina döda och det passar in i det diakonala tänket. Att företag bedriver verksamheten är egentligen ett nytt påfund. Sen ser vi också ett problem med de många internetbyråerna som dyker upp och ser detta som en sätt att motarbeta det. 

Vill bygga kylrum

Angående lokal har det tidigare fattats ett annat beslut i kyrkorådet - det vill nämligen bygga ett kylrum så att man slipper köra avlidna till Uppsala. Detta öppnar upp för att eventuellt ha byrån i samma lokal. Men det finns också tankar på att ha den centralt inne i Knivsta. 

Han säger att de anställda i pastoratet har en positiv syn på utvecklingen.

- Detta kan komma att innebära förändringar för dem, men de ligger i så fall en bit bort. När det är dags att ta fram organisationen kommer vi ta med de anställdas synpunkter, säger Martin Valman.