Ärkebiskop Martin Modéus: Det är viktigt när man närmar sig svåra frågor

Martin Modéus

Peter Lindvall, chef för kyrkokansliets enhet för pastoral utveckling med ekumenik och ärkebiskop Martin Modéus menar att LVF på ett bra sätt klarar av att diskutera frågor där alla inte har samma syn. Foto: Josefin Linderås 

”Det måste finnas platser där man inte slänger ut varandra för att man tycker olika”, säger ärkebiskop Martin Modéus om Lutherska världsförbundets generalförsamling i Krakow.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Martin Modéus

Peter Lindvall, chef för kyrkokansliets enhet för pastoral utveckling med ekumenik och ärkebiskop Martin Modéus menar att LVF på ett bra sätt klarar av att diskutera frågor där alla inte har samma syn. Foto: Josefin Linderås 

Sorlet i kongresscentret i Krakow är öronbedövande till en början, men när öronen vant sig snappar de inte bara upp polska, utan vart man vänder sig hörs ett nytt språk. Här är nämligen Lutherska världsförbundets, LVF:s, generalförsamling samlad. Och med 150 medlemskyrkor i 99 länder är mångfalden, inte bara i tungomål, stor.

Varje samtal med en deltagare här befäster dock att det inte är på eventuella skillnader som fokus ligger.

– När man står och pratar med någon blir två ”du” ett ”vi”. Det pågår hela tiden här inne. Man lär känna nya människor, som man bygger relationer med, säger Peter Lindvall, chef för kyrkokansliets enhet för pastoral utveckling med ekumenik.

Inte fokus på frågor om sexualitet

Frågor om klimatet, jämlikhet mellan könen och kriget i Ukraina har varit centrala ­under generalförsamlingens möte. 

Peter Lindvall.

Fokus har inte lagts på frågor om sexualitet, men ämnet kommer oväntat upp i en debatt i plenum. En man vill att när sexuellt förtryck nämns som något LVF vänder sig mot så ska ett tillägg göras. Han vill att det ska stå att LVF stöttar ”livsstil och utövande av sexualitet i enlighet med Den heliga skrift”. Förslaget röstas ner. 

Peter Lindvall och ärkebiskop Martin Modéus menar att LVF på ett bra sätt klarar av att diskutera frågor där alla inte har samma syn. De ser inte någon risk för att LVF hamnar i en liknande situation som den anglikanska kyrkan, där hbtq-frågan har lett till hot om splittring.

– Vi kan hantera att vara en enhet i mångfald, säger Peter Lindvall.

Svenska kyrkan i Krakow

Svenska kyrkans delegation och andra svenska medverkande. Foto Mikael Stjernberg

– Skillnaderna finns och vi talar om dem och de får vara synliga. Det är ett styrketecken i en splittrad värld, där man omedelbart bryter förbindelser när det blir spänningar. Det måste finnas platser där man inte slänger ut varandra när man tycker olika, säger Martin Modéus.

Ärkebiskopen: Bönen är särskilt viktigt

Ärkebiskop Martin Modéus lyfter särskilt fram bönen som ett viktigt verktyg för att kunna närma sig diskussioner om svåra frågor.

– När man stått sida vid sida inför en levande Gud i bön, då händer något med sättet man relaterar till varandra. Det är oerhört starkt, säger han.

LVF:s generalförsamling samlas ungefär vart sjätte år och årets generalförsamling var den trettonde i ordningen sedan förbundets bildande 1947. Generalförsamlingens tema ”One body, one spirit, one hope” var hämtat hämtade från Efesierbrevet 4:3-4. Under dagarna fördjupade sig ledamöterna i temat genom bibelstudier, gruppsamtal och i plenum

Antje Jackelén

Antje Jackelén höll ett tal om varför hoppet är viktigt. Foto: Albin Hillert

Ärkebiskop emerita Antje Jackelén huvudtalade när fokus låg på ”one hope”. Hon talade om varför hoppet är viktigt i vår tid.

– Bristen på hopp är ett allvarligt tillstånd. När det kommer tillsammans med för mycket rädsla, är vi, som individer, som en kyrkogemenskap och som mänsklighet i fara, sa Antje Jackelén till generalförsamlingen.