Här är kyrkbränderna vi minns

Notre-Dame

Den var den 15 april 2019 som katedralen i Notre-Dame drabbades av en brand som pågick 15 timmar. Foto: TT

Det brinner i en kyrka i Sverige om året. Det säger Riksantikvarieämbetets sammanställning av kyrkbränder under de senaste 100 åren. Lördagens brand i Sjösås nya kyrka, norr om Växjö, kan nu föras till den dystra statistiken. Kyrkans Tidning har grävt i arkivet och ger en tillbakablick. Här är kyrkobränderna vi minns. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Brand
Notre-Dame

Den var den 15 april 2019 som katedralen i Notre-Dame drabbades av en brand som pågick 15 timmar. Foto: TT

Katarina kyrka, Stockholm

Flygvy från helikopter över Katarina kyrka på Katarinaberget på Södermalm i Stockholm 17:e maj 1990, som forfarande ryker morgonen efter branden som orsakades av ett elfel. Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT

Natten mellan den 16 och 17 maj 1990 brinner det i Katarina kyrka. Eldflammor som slår genom taket nattetid får chockade söderbor att samlas på gatorna. I branden förstörs bland annat huvudorgeln, konst, altare med altaruppsats och predikstolen. Alla fyra kyrkklockorna skadas så svårt att de inte går att använda igen. En av kyrkklockorna står numera som minne på södra sidan av kyrkan.

Orsaken till branden tros ha varit ett tekniskt fel i en elledning. Inga rökdetektorer fanns i kyrkan, däremot värmedetektorer som satte i gång brandlarmet. 1995 återinvigdes kyrkan. Exteriört såg den renoverade kyrkan ungefär ut som den gamla kyrkan, men interiört var det stora förändringar eftersom man anpassat interiören till kraven som gällde nu i modern tid.

Södra Råda kyrka, Gullspång

Södra Råda kyrka under återuppbyggnad.

Södra Råda gamla kyrka från 1300-talet brann ned 2001. Under pingsten återinvigs kyrkan, efter att ha byggts upp igen med hantverksmetoder från medeltiden. Foto: Adam Ihse/TT

Södra Råda kyrka var en av Sveriges bäst bevarade medeltida timmerkyrkor, invändigt täckt med målningar från 1300- och 1400-talet. Den var ett ovärderligt kulturarv, som man på på 1950-60-talet diskuterade att flytta till Skansen i Stockholm. Natten till 12 november 2001 brann Södra Råda kyrka ner fullständigt. I elden gick de välbevarade medeltida målningarna och inventarierna förlorade.

En polisutredning visade att branden var anlagd och den skyldige erkände i september 2003 mordbranden. 

Efter den anlagda branden har kyrkan rekonstruerats. Idag står en nybyggd version av kyrkan på plats, utförd med medeltida byggteknik.

Vintrosa kyrka, Örebro

Vintrosa kyrka

Vintrosa kyrka brann i mars 2014. Kyrkorådet Foto: Linda Wall 

Vintrosa kyrka är en stenkyrka från det tidiga 1800-talet. 

Det var den 8 mars 2014 som kyrkan drabbades av en förödande brand. När en gammal arrendegård började brinna en bit bort från kyrkan var brandmännen övertygade om att det inte var någon fara för kyrkans del. Man hade klarat grannhus på betydligt närmare håll vid andra bränder. Men en kombination av olyckliga omständigheter så som kraftig blåst ledde till ett hastigt förlopp. Plötsligt hade elden fått fäste och sedan gick det fort.

Hela yttertaket och delar av innertaket förstördes. Kyrktornet klarade sig intakt. Kyrksilvret och en del äldre inventarier kunde dock räddas. 

Kyrkorådet i Tysslinge församling beslutade sig för att bygga upp kyrkan. Sommaren 2014 upptäcktes hussvamp i taket vilket måste saneras. Det ledde till förseningar av bygget som blev omkring en miljon kronor dyrare än planerat. 

Notre-Dame de Paris

Notre dame i lågor

Branden ledde till omfattande skador på katedralen. I räddningsarbetet deltog 400 brandsoldater. Foto: TT/ Diana Ayanna

Det var den 15 april 2019 som branden bröd ut i den gotiska katedralen från 1100-talet. Åskådare kunde se hur spiran kollapsade, även klockan samt delar av valvet förstördes. Vad som orsakat branden är ännu inte säkerställt men det spekuleras om en osläckt cigarettfimp eller en elektrisk kortslutning. 

Bland de föremål som räddades från branden finns en bit som sägs ha tillhört Kristi törnekrona. Brandmännen lyckades även rädda ett klädesplagg som bars av kung Ludvig IX. Andra statyer hade sedan tidigare flyttats på grund av en renovering av kyrkan.

I dagsläget är ambitionen att inte bara återskapa katedralen till hur den ursprungligen var utan att också införa ett par nymodigheter i form av samtida konst och ett nytt ljussystem. När allt är klart är tanken att besökare ska kunna gå in genom katedralens stora port på framsidan, till skillnad från tidigare då passagen skedde genom sidodörrar. Målet är att det hela ska kunna invigas till den 26 juli 2024, då Paris står som värd för sommar-OS.

Dalvikskyrkan, Jönköping

Dalvikskyrkan

Dalvikskyrkan i Jönköping. Foto: Tommy Hvitfeldt/ Svenska kyrkan i Jönköping.

Natten till den 1 augusti 2020 brann det i Dalvikskyrkan. Branden rökskadade och förstörde hela byggnaden. Från det att räddningstjänsten anlände till platsen med sina sex rökdykare tog det ungefär två timmar innan det var släckt. Det var inte kyrkosalen som drabbats utan lokalerna bredvid där det bland annat fanns ett kök. Polisen misstänkte inte något brott. Bedömning var att det var ett tekniskt fel som låg bakom det hela. Nu, två år efter det inträffade, närmar sig nyinvigningen. Den 11 september slås dörrarna upp igen. En festlig dag med aktiviteter och besök av biskopen är planerad.