Församlingarna kan spara 1,5 miljoner 2023

Swish i Svenska kyrkan

Om någon swishar tio kronor för kyrkkaffet så har 1,50 kronor kunnat försvinna i avgift till banken. Men nu sänks avgifterna för många församlingar. Foto: TT

Kollekterna i kontanter minskar och Swish tar över i Svenska kyrkan, men betalningssystemet är inte gratis. Nu blir swishandet billigare för församlingarna.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Ekonomi
Swish i Svenska kyrkan

Om någon swishar tio kronor för kyrkkaffet så har 1,50 kronor kunnat försvinna i avgift till banken. Men nu sänks avgifterna för många församlingar. Foto: TT

Som Kyrkans Tidning skrivit om är kollekthåvar och kontanter på väg bort från församlingarna i Svenska kyrkan. I dag använder allt färre svenskar kontanter och många swishar i stället.

Därmed slipper församlingarna att hantera kontanter, men det är en tjänst som bankerna tar betalt för.

Lika stor avgift oavsett swish

Om någon swishar tio kronor för kyrkkaffet så kan 1,50 kronor försvinna i avgift till banken. Avgiften är lika stor oavsett om det är tusen kronor eller fem som swishas till kyrkan.

Men från årskiftet blir denna avgift lägre för alla församlingar och pastorat som har Swedbank som bank. Tidigare var kostnaden 1,40 kronor per transaktion, nu sänks den till 1,10 kronor, enligt kyrkokansliet.

Johan Barkfeldt

Församlingar och pastorat slipper också att betala årsavgift för att ta emot pengar via Swish. Församlingarna rekommenderas att kontakta sitt lokala Swedbankkontor för att säkerställa att de får rätt pris. 

- Många ekonomiska enheter har Swedbank. Att det blir billigare med Swish beräknas spara 1,5 miljoner kronor åt församlingar och pastorat, säger Johan Barkfeldt, finanschef på Svenska kyrkan.