Biskop Åsa Nyström i kampanj mot "angiverilagen"

Biskop Åsa Nyström vill inte att offentliga anställda ska bli skyldiga att anmäla papperslösa de kommer i kontakt med på arbetet till migrationsverket eller polisen. Foto: Mikael M Johansson, Luleå stift

Medarbetare i Luleås församlingar och stift har gått ut på sociala medier för att visa stöd för uppropet Vi anger inte. "Det gör mer nytta om vi är med i samtalet inför en lagstiftning än att komma i efterhand", säger Åsa Nyström, biskop i Luleå stift. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Biskop Åsa Nyström vill inte att offentliga anställda ska bli skyldiga att anmäla papperslösa de kommer i kontakt med på arbetet till migrationsverket eller polisen. Foto: Mikael M Johansson, Luleå stift

Luleå stift och flera församlingar och pastorat inom stiftet har tillsammans startat ett kampanj på sociala medier för att visa sitt stöd för uppropet Vi anger inte. 

Uppropet är en reaktion på ett utredningsdirektiv från regeringen om anmälningsplikt för offentligt anställda som kommer i kontakt med personer som vistas i Sverige utan tillstånd.

Under vecka 39 publicerade Luleå stift varje dag ett inlägg där en bild på en stiftsmedarbetare prytts med citatet “Vi anger inte” tillsammans med Svenska kyrkans logga. Först ut var biskop Åsa Nyström. 

Varför engagerar du dig i den här frågan?

– Det kändes väldigt självklart. Det är bara att tänka från lärares, socialtjänst- och sjukvårdspersonals perspektiv så inser man vilka etiska dilemman som byggs in och vilken moraliskt stress som blir. Vi har ju polisväsende som ska sköta polisiära saker. Att lägga över det på vård, omsorg och skola har hela tiden känts orimligt för mig, säger Åsa Nyström. 

På vilket sätt tror du att kyrkans anställda påverkas av en eventuell ny lag om anmälningsplikt?

– Vi har väldigt många som är kyrkan som jobbar inom skola, socialtjänst, hälso- och sjukvård. Så kyrkan kommer att påverkas kraftfullt genom att dess medlemmar drabbas. Hur kyrkans anställda påverkas blir en följdeffekt av det. 

– Alla som jobbar till exempel med barn och unga ska ju redan nu anmäla om man ser någon som far illa. Och då hamnar vi i det etiska dilemmat: Kan de anmäla nu eller inte? Vad händer då? Det som egentligen ska vara ett stöd för barnen blir fara för barnen. Som helhet blir det ett system som underminerar den goda tilliten som vårt samhället bärs av. 

Utredningen är fortfarande tidigt i processen. Kan Luleå stifts kampanj, som använder sloganen Vi anger inte, riskera att väcka missförstånd och oro?

– Om vi ser hur mycket kampanjen har delats och de reaktioner vi har fått, så är det väldigt lite missförstånd. Det är vår övertygelse att det gör mer nytta om vi är med i samtalet inför diskussioner om hur en lagstiftning ska bli än att komma i efterhand. Då är det för sent. 

I inläggen på sociala medier syns Svenska kyrkans logga tydligt mitt i bilden. Finns det någon tanke bakom det?

– Är man flera än två enheter så ska man, enligt den grafiska profilen, använda Svenska kyrkans logga istället för att använda flera stycken. Så vi har helt enkelt följt det som står i den grafiska profilen om hur vi ska använda loggorna.

Ett inlägg utformat på det här sättet kan uppfattas som att hela Svenska kyrkan står bakom kampanjen. Ser du något problem med att det kan uppfattas så?

– Jag vet att det har problematiserats, men det är några få röster. Om jag tittar på allmänhetens reaktion, så ser jag att de förstår att det är jag eller den som har uttalat sig som har uttalat sig. Vi har ju ungefär 20 församlingar i stiftet som har agerat på olika sätt i den här kampanjen och det är tydlig att den som är på bilden, är den som uttalar sig. 

– Sen har Svenska kyrkan också ställt sig bakom detta genom Sveriges kristna råds uttalande i torsdag. De har ett eget ställningstagande som ligger väldigt i linje med mitt ställningstagande.

Hortlax och Bygdeå är två av församlingarna i Luleå stift som på sina sociala medier visat stöd för uppropet Vi anger inte. Foto: Hortlax församling, Bygdeå församling

Fakta: Det säger regeringens utredningsdirektiv

  • Regeringen skriver i utredningsdirektivet att för att åstadkomma ett effektivt återvändandearbete behövs ett fungerande informationsutbyte, där kommuner och myndigheter inom ramen för sin verksamhet informerar Migrationsverket eller Polismyndigheten om de kommer i kontakt med personer som vistas i Sverige utan tillstånd.
  • I tilläggsdirektivet står att “utredaren, oavsett ställningstagande i sak, ska lämna förslag på en reglering som innebär ett utökat informationsutbyte i syfte att stärka arbetet med verkställighet och försvåra möjligheterna att leva i landet utan tillstånd.”
  • Utredaren ska bedöma om det är några situationer, till exempel där informationsplikten kan strida om ömmande värden, som ska undantas. 
  • Förslaget återfinns också i Tidöavtalet, som skrevs mellan regeringspartierna och Sverigedemokraterna förra hösten.

Källa: Regeringen, Tidöavtalet