Biskopen gjorde eget tillägg till kyrkohandboken under mässan

Visby stifts biskop Erik Eckerdal ledde mässan vid kyromötets öppnande. Foto: Marcus Gustafsson

Erik Eckerdal, biskop i Visby stift, gjorde ett eget tillägg när han läste instiftelseorden under gudstjänsten vid kyrkomötets öppnande. Att inte följa handboken när man är biskop är anmärkningsvärt, tycker några av kyrkomötesledamöterna. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Nattvard Biskop

Visby stifts biskop Erik Eckerdal ledde mässan vid kyromötets öppnande. Foto: Marcus Gustafsson

Det var Erik Eckerdal, biskop i Visby stift, som ledde mässan vid kyrkomötets öppnande den 3 oktober. På plats i Uppsala domkyrka fanns, förutom kyrkomötesledamöterna, kronprinsessan Victoria, riksdagens talman Andreas Norlén, ministrar och representanter från andra kyrkor. 

Det mässbesökare har reagerat på i efterhand är dock inte det celebra sällskapet, utan att Erik Eckerdal tycks har frångått kyrkohandboken när han läste nattvardens instiftelseord. 

Den traditionella formuleringen, enligt kyrkohandboken är: “tog han ett bröd, tackade” och “Likaså tog han bägaren, tackade”. 

Ordet "dig" lades till

– Det han gjorde var att säga: “tog han ett bröd, tackade dig”, som att han adresserade Gud på både de ställena, säger Emma Hedlundh, kyrkomötesledamot för Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan.

Emma Hedlundh

Erik Eckerdal bekräftar att han använt formuleringen “tackade dig”. 

– Jag blev påtalad efteråt att jag hade gjort tillägg och när jag tittade tillbaka så har jag lagt till ord i instiftelseorden. Men däremot skulle jag säga att det är ett tillägg, inte att frångå handboken. 

Är det en formulering du ofta använder?

– Det kan nog förekomma att jag gör det. Men eftersom jag inte var helt säker när jag fick frågan, så tror jag att det både kan förekomma och inte förekomma, säger Erik Eckerdal. 

Tycker att principen är viktig

Alla som var på inledningsgudstjänsten la troligen inte märke till biskopens ordval, säger Emma Hedlundh, men det har diskuterats bland kyrkomötesledamöter och hon tror att många vana gudstjänstbesökare skulle reagera på en ändring likt denna. 

– Jag kan förstå om man tänker att det är bara ett litet ord, men det är principen, säger hon och fortsätter: 

– En gång i tiden har man fört det teologiska samtalet om varför eller varför inte ett ord ska användas. Och det biskopen sa finns inte i vår handbok. Vi präster har mycket frihet i övrigt att tolka och göra eget i gudstjänstordningarna, men så finns de fasta formuleringarna som det är otroligt noga att vi följer, där vi inte ska göra tillägg eller dra ifrån, säger Emma Hedlundh. 

"Var en giltligt firad nattvard"

Präster som frångår kyrkohandboken kan anmälas till domkapitlet. Då är extra anmärkningsvärt att en biskop gör ett sånt här avsteg, tycker Emma Hedlundh. 

– Du ska som biskop utöva tillsyn över dina präster, som ska följa handboken. Då ska väl du också göra det, säger hon. 

Biskop Erik Eckerdal håller med att kyrkohandboken ska följas. 

 – Men om man tittar i relation till kyrkans tro och lära är det varken ett tillägg eller en avvikelse och det är viktigt i relation till om det var en giltigt firad nattvard, säger han. 

Instiftelseorden är hämtade från Bibeln

Han hänvisar till att instiftelseorden har sitt ursprung i Nya testamentet, där det står att Jesus “tog ett bröd, tackade Gud”. 

– Det här har lyfts fram till exempel i Limadokumentet från Kyrkornas världsråd. Där lyfter man fram att “dig” blir en betoning av att vi ber i Helige ande, genom Jesus Kristus till Fadern, vilket är intentionen i vår ordning, säger Erik Eckerdal.