På kyrkomötet 2023 fick kyrkostyrelsen i uppdrag att följa upp strukturförändringarnas konsekvenser vad gäller församlingsråden. Det arbetar kyrkokansliet med. Men en mer övergripande utredningen verkar långt bort.
När Kyrkans Tidning pratade med Jonas Bromander, kyrkokansliets enhet för forskning och analys, i början på året, var hans bedömning att en utvärdering av strukturreformen inte är möjlig. Det är svårt att på ett tydligt sätt isolera fenomen och koppla dem till just strukturförändringarna, sa han.
Förändringar på lokal nivå viktigast
Fredrik Modéus håller inte med.
– Nog kan man pröva hur det här blev, säger han.
En utvärdering tror Rickard Bonnevier och Fredrik Modéus kan hjälpa till att svara på om till exempel några ändringar i kyrkoordningen bör göras. Men viktigast, säger de, är att förändringar nu sker på lokal nivå.
– Goda förnyelsearbeten växer underifrån. Det handlar om att trycka ner besluten och om duktiga medarbetare som hittar sätt att entusiasmera människor, så att de tycker det är roligt att vara kyrka, säger Fredrik Modéus.
Församlingen har bäst kunskap om det lokala
De vill komma tillbaka till grundtanken med utredningen, att pastoratet finns till för församlingarna. De pratar om tillit till församlingsbornas egen förmåga att bära ansvar för sin församlings gudstjänstliv. Den synen möjliggör också saker som att fira gudstjänst när prästen inte kan närvara.
Församlingsråden behöver ges mer makt. Till exempel, betonar Rickard Bonnevier och Fredrik Modéus, är det möjligt att ge en församling ansvar för ett visst verksamhetsområde, som konfirmandarbete, för hela pastoratet. Och det är lokalt, nära verksamheten, som kunskap finns för att fatta korrekta beslut för just den församlingen.
Hur får man kyrkoherdar och kyrkoråd att våga dela med sig av sin makt?
– Det handlar om att släppa kontrollen på ett kontrollerat sätt. Att fråga oftare “vad längtar du efter?” i stället för att säga “såhär ska vi göra”, säger Rickard Bonnevier.
Det krävs mod, säger de, men kyrkorådet behöver visa mer tillit till församlingen.
– Man behöver hitta en framtidsväg där man tar vara både det som är bra i det lilla och det stora, säger Fredrik Modéus.
Den stora frågan är dock, säger Rickard Bonnevier:
– Har utvecklingen sen 2014 gått så långt att det inte går att komma tillbaka? Så kan det vara, men jag hoppas inte det, för då är vi illa ute.