Biskop Johan Dalman leder jubileumsmässan för Knista kyrka

Biskop Johan Dalman

Firandet kommer med musik och texter spegla kyrkans historiska 900-åriga historia. Foto: Mikael M Johansson och Wikimedia

Den 8 oktober är en historisk dag för Knista kyrka i Närke som firar 900 år. Jubileumsmässan med musik och texter som ska spegla kyrkans historia leds av biskop Johan Dalman.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Biskop Johan Dalman

Firandet kommer med musik och texter spegla kyrkans historiska 900-åriga historia. Foto: Mikael M Johansson och Wikimedia

Med 900 år är Knista kyrka den äldsta i Närke, ett jubileum som kommer firas söndag den 8 oktober. 

– Det är något speciellt att verka i ett kyrkorum som funnits i 900 år med sina andakter, gudstjänster och kyrkliga handlingar. De blir tidsmarkörer inför evigheten och ett förverkligande av strofen i psalmen 297:2: ”Tidevarv komma, tidevarv försvinna, släkten följa släktens gång” där jag själv får vara en länk mellan vad som hänt och vad som skall komma, säger Stefan Öberg, kyrkoherde i Knista församling i ett pressmeddelande. 

Bevis för att kyrkan uppfördes 1131

Knista kyrka tillkom före sockenbildningen som en gårdskyrka med emporvåning i kyrktornet.

Genom åren har dateringen för kyrkan skiftat. Länge var dateringen 1123 aktuell, vilket också är anledningen till årets firande. Men en dendrokronologisk (datering med hjälp av trä, reds anm) undersökning som gjordes nyligen visar att kyrkan i själva verket uppfördes 1131.

Kyrkans historia består av en del restaurering för att återställa det äldre utseendet. Under 1950-talet fick predikstol och altaruppsats sin ursprungliga färgsättning. På väggarna sitter välbevarade väggmålningar från 1600-talet. Dessa är bland de bäst bevarade i landet från denna tid.

Fakta: Så ser firandet ut

Mässan firas den 8 oktober, kl. 15:00. Därefter bjuds det på lättare förtäring i Sockengården.

Konstvetaren Maria Sundström släpper en jubileumsbok om kyrkans historia i samband med firandet.

För den historieintresserade kommer det finnas en miniutställning på bibliotektet med  föremål som annars inte är tillgängliga för allmänheten. Bland annat det märkliga manshuvudet som finns inmurat uppe i själva emporvåningen i kyrktornet (som man har gjort en avgjutning av)