Fredrik Modéus: För tankarna till totalitära stater

Biskop Fredrik Modéus

Biskop Fredrik Modéus säger att både Svenska kyrkans representanter och Sveriges kristna råd har talat emot och höjt sin röst när konkreta förslag kommit. Foto: Lina Alriksson 

Regeringen har tillsatt en utredning om att ge dem som arbetar i offentlig verksamhet anmälningsplikt när de möter människor som lever illegalt i Sverige. Förslaget har väckt stark kritik och kallas ”angiverilagen”. Biskop Fredrik Modéus har yttrat sig i debatten.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Biskop Fredrik Modéus

Biskop Fredrik Modéus säger att både Svenska kyrkans representanter och Sveriges kristna råd har talat emot och höjt sin röst när konkreta förslag kommit. Foto: Lina Alriksson 

Den del av Tidöavtalet som föreslår anmälningsplikt och som nu - efter att regeringen beslutat om ett tilläggsdirektiv till utredningen om stärkt återvändandeverksamhet - ska utredas, har väckt debatt den senaste tiden. Trots att det än så länge endast handlar om ett utredningsdirektiv har redan flera yrkesgrupper sagt att de inte vill vara delaktiga i att lämna över information om papperslösa till myndigheterna.

En av dem som tagit ställning mot tanken på anmälningsplikt är biskop Fredrik Modéus. I en debattartikel i Aftonbladet skriver han bland annat:

”Angiverilagar för tankarna till totalitära stater där lagstiftningen utformas utan hänsyn till grundläggande mänskliga rättigheter. Redan i dag strider den svenska migrationspolitiken mot barnkonventionens reglering om barns rätt att återförenas med sin familj. Det förslag som nu diskuteras skulle innebära nya avsteg från den konvention som Sverige inte bara har ratificerat, utan infogat i svensk lagstiftning”.

Viktigt med solidaritet, medmänsklighet och människovärde

Inledningsvis går han in på hur de kärnvärden som formade Sverige från folkhemstiden till dagens moderna Sverige börjat blekna.

”Solidaritet. Medmänsklighet. Människovärde”. ”Ord som erinrar om något som en gång var, men som inte längre är”.

Han skriver att det är dessa kärnvärden som nu är viktigare än någonsin.

Vad har du fått för reaktioner på din debattartikel?

- Som alltid när man skriver om de här ämnena så får jag väldigt starka reaktioner från båda håll. Det finns både de som säger ett varmt tack för att jag höjer min röst och det finns de som blir väldigt arga, säger han till Kyrkans Tidning. 

Du ser tillbaka på Per Albin Hanssons folkhem och beskriver hur Sverige var på den tiden. Vad anser du har ändrats i samhället?

-Det jag vill komma åt är den långsamma värdeförskjutningen där det som sägs i dag inte hade kunnat sägas för 10-20-30 år sedan. Att sådana ord som solidaritet, medmänsklighet och människovärde inte är på agendan på samma sätt som förut. De här värdeförskjutningarna går långsamt. Just därför är de viktiga att uppmärksamma.

Han säger att han tycker att både Svenska kyrkans representanter och Sveriges kristna råd har talat emot och höjt sin röst när konkreta förslag kommit. Rösten som talat för vad han kallar en mer human migrationslagstiftning har enligt honom varit tydlig men av olika skäl inte fått genomslag.

Svårt att säga hur kyrkan skulle påverkas

Fredrik Modéus betonar att han är medveten om att det handlar om en pågående utredning. Därför säger han att det är svårt att säga hur en sådan lag skulle påverka kyrkan och dess verksamheter.

- Hur kyrkans präster och diakoner till exempel skulle påverkas kan vi inte säga. Men människor som redan är väldigt utsatta skulle få det svårare. Det är klart att det behöver få konsekvenser för kyrkans sätt att tänka och arbeta.

Utredningen ska presentera sitt betänkande senast den 31 januari 2024. Men något kan man ändå konstatera.

- Med tanke på vilka reaktioner detta har väckt så är det något som är väldigt grundläggande som hotas. Fackförbunden har gått ut, många organisationer. Det är en bred rörelse i vårt samhälle.

Tystnaden farlig

Som det ser ut i dagsläget har papperslösa barn rätt till skolgång, vård och läkemedel. De vuxna som är papperslösa har haft rätt till akutvård och exempelvis vård som motverkar ett allvarligare hälsotillstånd. Skolan eller vården har inte fått ange de papperslösa till myndigheterna. 

Fredrik Modéus avslutar sin debattartikel med budskapet att varje människa är skapad till Guds avbild med samma rättigheter som alla andra. Att på samma sätt som andra sträcker ut en hjälpande hand till oss, har vi uppgiften att göra detsamma gentemot dem.

- Jag upplever att det i de tysta folkdjupen finns stor överensstämmelse med de värden jag lyfter fram. Men de hörs inte tillräckligt tydligt idag. Jag tror att många tänker så här. Jag möter ofta människor som säger:  ”jag kanske inte säger det högt men jag håller med dig”. Då brukar jag säga, du kan säga det högt också. Det är kombinationen av långsamma värdeskjutningar, att man vänjer sig och att man väljer tystnaden; som är en farlig brygd.