Biskop vill att präster ska ha annan arbetsgivare

Biskop Johan Tyrberg anser att präster och särskilt kyrkoherdar borde vara anställda på stiftsnivå.  Foto: MIKAEL M JOHANSSON

"Jag tycker vi ska gå vidare mot ett annat anställningsförhållande för präster än vi har idag", säger biskop Johan Tyrberg i Lunds stift

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Biskop Johan Tyrberg anser att präster och särskilt kyrkoherdar borde vara anställda på stiftsnivå.  Foto: MIKAEL M JOHANSSON

Det är inte bara den senaste tidens händelser då en kyrkoherde i Vellinge-Månstorps församling fick kritik av en kyrkorådsledamot från Sverigedemokraterna som ansåg att predikan var för politisk eller situationen i Spekeröd-Ucklums församling där kyrkoherden lämnade sig tjänst efter en tvist med kyrkorådet, som gör att biskop Johan Tyrberg i Lund vill se en annan ordning.

-Nej, att en enskild ledamot i ett kyrkoråd har synpunkter, så får det vara i kyrkan. Men jag har funderat på det här med anställningsförhållandena sedan 90-talet då jag var var aktiv i samtal om frågan kring anställningsförhållande. Jag flaggade då för att det kunde bli arbetsrättsliga problem med den nya situationen.

Få reaktioner

Johan Tyrberg har skrivit ett antal debattartiklar i ämnet, men har inte fått så många reaktioner. Han kan tänka sig att driva frågan men då måste fler haka på.

 Vi är en demokratisk organisation.

Kyrkoråd blandar ihop

Sedan 2000 när Svenska kyrkan skiljdes från staten är präster anställda lokalt istället för på stiftsnivå. Johan Tyrberg menar att problemen uppstod när man flyttade arbetsgivaransvar.

- Många kyrkoråd har inte tillräcklig kunskap och jämför kyrkans organisation med regioner, kommuner eller företag där man har det fulla arbetsgivaransvaret och självständigt kan inleda eller avsluta en anställning. Så är det inte i kyrkan där en präst inte ska bli uppsagd av församlingen utan att det först görs en befogenhetsprövning av domkapitlet, säger biskop Johan Tyrberg som ser en fara i att det blir ännu fler utköpta präster med den nuvarande ordningen.

- Kyrkan köper inte ut så många men när en präst har en arbetsgivare som är så liten som en mindre församling till exempel, finns inte möjlighet till förflyttning, säger biskop Johan Tyrberg.

Biskop har tillsyn

Johan Tyrberg påpekar att stift och domkapitel utövar tillsyn, att biskopen har ansvar att utöva tillsyn över församlingen, vilket ger stiftet redskap. I fallet Spekeröd-Ucklum i Göteborgs stift genomförs en specialvisitation vilket är en åtgärd. En annan är att en församling som inte fungerar kan få integreras i en annan församling, vilket skedde i fallet Skanör-Falsterbo.

- Vi som utövar tillsyn måste vara tydliga och aktiva, säger biskop Johan Tyrberg. Men han vill ändå se en förändring av anställningsförhållandena för präster och särskilt kyrkoherdar.

Den kan göras på flera olika sätt anser Johan Tyrberg, som inte vill se en exakt tillbakagång till den gamla ordningen.

­- Det skulle kunna vara så att kyrkoherdar eller alla yrkesgrupper som är vigda är anställda av stiften. En annan lösning är att stiften kan fungera som ett bemanningsföretag med präster som är anställda på stiftsnivå, men som jobbar i olika församlingar.