Danmarks regering vill avskaffa en helgdag för att finansiera ökade försvarskostnader, något som har fått danska kyrkans biskopar och många kristna aktörer och fackföreningarna att reagera kraftigt. Facken kräver att förslaget skrotas eller folkomröstning.
Stora bededag, stora bönedagen på svenska, är en högtid som infaller den fjärde fredagen efter påsk och har varit en röd dag i Danmark sedan 1600-talet.
Bönedagen är en dag för reflektion och eftertanken, och numera också en stor konfirmationsdag.
Har inte fått vara del av diskussionen
Den danska regeringen presenterade förslaget om att göra om bönedagen till arbetsdag i december 2022.
Danska kyrkans biskopsmöte motsätter sig regeringsförslaget och gjort flera uttalanden om det. Biskopsmötet har upplevt det som chockande att man inte har fått vara en del av diskussionen innan förslaget presenterade.
Biskopsmötet har också varit tydligt med att detta kan skada relationen mellan kyrka och stat. Fram tills nu har kyrkans heliga dagar varit synonymt med helgdagar i Danmark.
Brev till ministern
Biskopsmötet har skrivit ett brev till kyrkoministern Louise Schack Elholm (eftersom danska kyrkan är statskyrka finns en kyrkomyndighet och en kyrkominister) där bett henne att värna de demokratiska processer och den goda dialog som alltid funnits mellan kyrka och stat.
Den 18 januari offentliggjordes ett gemensamt brev från danska prästföreningen, landsföreningen för församlingsråd, biskoparna och flera andra kristna aktörer till kyrkoministern.
De skriver att det är med stor förundran och sorg som de konstaterar att regeringen fortsätter att driva på avskaffande av bönedagen.
“Sen grundlagen infördes 1849 har det funnits en förståelse att regeringen och riksdagen lyssnar in parter från danska kyrkan, när det lagstadgas om kyrkans angelägenheter” står det i brevet.
“Genomförandet av ovan nämnda lag skulle vara ett markant avbrott i denna tradition.”
"Respekterar naturligtvis deras hållning"
Den 20 januari mötte biskoparna kyrkoministern för ett samtal.
– Jag har noterat att biskoparna inte är eniga med regeringens förslag om att avskaffa en helgdag och jag respekterar naturligtvis deras hållning. Men biskoparnas uttalande verkar också anta att de eller danska kyrkan inte kommer bli involverade i arbetet med förändringen. Det tror jag bygger på ett missförstånd och jag hoppas att vi kan använda mötet på fredag till att lägga upp en plan för arbetet framöver, sade kyrkominister Louise Schack Elholm i ett pressmeddelande inför mötet.
Efter mötet uppmanade biskoparna regeringen att kalla tillbaka förslaget om lagändring och istället återgå till den “goda danska traditionen” att föra samtal.
I ett remissvar på regeringens förslag skriver biskoparna:
"När regeringen utan att involvera folkekirken vill avskaffa bönedagen som helgdag överskrider staten en gräns som inte har överskridts på flera hundra år. Det kan inte uttryckas kraftigt nog hur allvarligt detta är."