Biskopen: ”Mer lokal samverkan i framtiden”

Biskop Andreas Holmberg. Foto: Magnus Aronsson/Ikon

Andreas Holmberg är glad över att arbetsutskottet enhälligt föreslår stiftsstyrelsen att stoppa planerna på sammanläggning av församlingar i Stockholms innerstad.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Biskop Andreas Holmberg. Foto: Magnus Aronsson/Ikon

– Särskilt nöjd är jag över att inriktningsbesluten, som talar om att församlingar på Norrmalm och Södermalm ska slås samman i olika omgångar 2022 och 2030, är upphävda.

Biskop Andreas Holmberg säger att beslutet att avbryta processen är en konsekvens av att ”man lyssnat på församlingarnas kritik mot förslagen, bland annat i de senaste remissvaren”.

– Framtiden för hela Svenska kyrkan kommer att innebära att mer samarbete och mer samverkan blir nödvändiga för att kärnuppdraget ska klaras av. Jag tror på ett lokalt fokus, samverkan ska komma från församlingarna själva. Och samarbeten kan se ut på flera sätt.

Framtiden för hela Svenska kyrkan kommer att innebära att mer samarbete och mer samverkan blir nödvändiga

Andreas Holmberg säger att det är varje församlings eget ansvar att se till att organisation och förvaltning fungerar.

Hur kommer din kontakt att se ut med de berörda församlingarna i stiftet framöver? Hur kommer du att fortsätta dialogen?

– Från hösten och framåt kommer jag att visitera de fyra församlingarna på Norrmalm som varit aktuella i förslaget till sammanläggning. Dessa fyra är sist ut i den här omgången av biskopsvisitationer och där ges goda möjligheter att samtala med församlingarna.

Enligt Åke Nordström, kyrkoherde i Gustav Vasa församling, kommer församlingarna ekonomiskt att klara sig på egna ben, ”vi får rätta munnen efter matsäcken”, men strategiskt hade en sammanläggning varit att föredra.

– Det handlar om att Svenska kyrkan ska ses som en enhet. Listan på vad regler stipulerar, vad statsmakten och rikskyrkan lägger på oss, i form av exempelvis barnkonsekvensanalyser och administration, gör att resurserna allt mer slukas av sådant som egentligen inte är kyrkans verksamhet. Där skulle en sammanläggning ha gett stora samordningsvinster.

– Men med tanke på motståndet och vilken vrede som uppvisats på sina håll, är det kanske lika bra att det här inte blir av just nu. Det är sorgligt, säger Åke Nordström.