Biskopen överklagar stiftsstyrelsens beslut

Biskop Eva Nordung Byström överkagar stiftsstyrelsens beslut att avsluta hennes anställning. Foto: Johannes Frandsen

Biskop Eva Nordung Byström begär inhibering samt överklagar stiftsstyrelsens i Härnösand beslut den 22 september. Förutom formella fel, anför hon kyrkorättsliga och arbetsrättsliga grunder som skäl till överklagandet.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Biskop Eva Nordung Byström överkagar stiftsstyrelsens beslut att avsluta hennes anställning. Foto: Johannes Frandsen

Uppdaterad

I sin överklagan till Svenska kyrkans överklagandenämnd skriver biskop Eva Nordung Byström att ärendet  varken fanns med i kallelsen till sammanträdet eller på dagordningen. Ärendet lades enligt protokollet inte heller till när dagordningen godkändes vid sammanträdet, skriver hon. 

"Ärendet behandlades under informationspunkten personalärenden och inte under rubriken beslutsärenden. Det samma gäller protokollet där ärendet står kvar som ett informationsärende och inte ett beslutsärende. Inga skriftliga underlag eller någon form av beredning av ärendet finns redovisade. Ingen barnkonsekvensanalys är gjord".

Biskopen noterar också att protokollet justerades efter 15 dagar, alltså för sent.

– Stiftsstyrelsens förste vice ordförande bokar in en förhandling kring min anställning för att verkställa beslutet en vecka efter protokollet blivit justerat och offentligt, det vill säga innan besvärstiden gått ut trots att han informerats om att beslutet kommer att överklagas, fortsätter hon.

Biskopen lyfter fram att kyrkoordningen är påbjuden i lagen om Svenska kyrkan vilken ger kyrkomötet rätt att utfärda en kyrkoordning som är bindande för Svenska kyrkan. Kyrkoordningen är förankrad i en lag utfärdad av riksdagen vilket ger kyrkoordningen "ännu större juridisk tyngd", skriver hon.

– Detta måste medföra att stiftsstyrelsen – liksom hela Svenska kyrkan - alltid är tvingad att följa kyrkoordningen i sina beslut, även vid avslutandet av en biskops anställning. Därför är det inte rätt att endast agera efter och hänvisa till arbetsrätten i detta fall.

Hon skriver också kyrkoordningen tydliggör att biskopen tillsammans med stiftsstyrelsen och domkapitlet utgör stiftets gemensamma ledning och därmed kan biskopen inte betraktas som en tjänsteman underordnad stiftsstyrelsen. "Detta innebär att stiftsstyrelsen ensamt inte kan äga frågan om biskopens anställning."

Arbetsrättsligt finns flera saker att invända, skriver biskopen i sin överklagan. Exempelvis uppger hon att ingen dialog förts med henne, inte heller har hon fått veta varför hon inte har styrelsens förtroende. Hon har heller inte fått någon skriftlig erinran eller varning och hennes önskan om en bearbetning av förtroendekrisen har avböjts.

Stiftsstyrelsen har heller inte hörsammat skyddsombudens begäran att behandla misstroendet mot biskopen tillsammans med den skrivelse angående stiftskansliets arbetsmiljö, skriver hon.

"Istället fattar stiftsstyrelsen beslutet att min anställning skall upphöra. Detta sker alltså samtidigt som man är mitt i en process i relation till skyddsombuden och Arbetsmiljöverket angående arbetsmiljön på stiftskansliet."

Kyrkans Tidning har sökt stiftsstyrelsens förste vice ordförande Kenneth Norberg för en kommentar. Han avstår från att kommentera.