Den planerade specialvisitationen ska genomföras i maj, vilket Arbetarbladet var först med att rapportera.
– Vi har fått signaler som gör att vi känner oro för den organisatoriska bärkraften i Sandvikens pastorat. Det kan man ha problem med från tid till annan, men risken om det blir bestående är att det påverkar den pastorala bärkraften. Och utan pastoral bärkraft kan församlingarna inte existera, säger Nicklas Nyman, chef för stiftsgemensamt stöd och biträdande stiftsdirektor för Uppsala stift.
Pastoratet har problem med vakanser. Hur kan stiftet hjälpa till med rekryteringen?
– Vi på kansliet har ett uppdrag att hjälpa till att utbilda personal till profilyrkena. Men vi kan också hjälpa till att söka förbättringar i arbetsmiljön som gör att det är lättare att anställa.
Saknar tre präster och en diakon
Sandvikens pastorat har drygt 14 000 medlemmar. Det har sedan en tid tillbaka funnits en vakant prästtjänst och en vakant diakontjänst. Men det som gjort läget akut nu är enligt Kajsa Berg, vikarierande kyrkoherde som i vanliga fall är präst i pastoratet, att en komministers pensionering sammanföll med att den tidigare kyrkoherden som även hon är i pensionsåldern slutade.
– Det har också varit så att båda diakonerna vi hade slutade eftersom de fick bra erbjudanden i grannpastoratet. Så nu söker vi två komministrar, två diakoner och en kyrkoherde.
Företagshälsovården inkopplad
Den pensionerade komministern hjälper till med förrättningar och en tidigare anställd diakon stöttar också upp en del. En person som arbetat som präst i tyska kyrkan i Finland är anställd som diakoniassistent i väntan på att få sin vigning godkänd i Svenska kyrkan.
– Vi har en sagolik samling duktiga diakoniassistenter. En av dem skulle vilja läsa till diakon om vi kunde fixa finansieringen, men vi har inte råd att släppa henne nu för vi behöver hennes insatser så fruktansvärt väl, säger Kajsa Berg och berättar att företagshälsovården är inkopplad för att erbjuda den pressade personalen extra samtalsstöd.
– Vi gör vårt allra bästa för att hålla allt det vi gör tillsammans med församlingsborna levande. Men vi skulle kunna göra ännu mer om vi hade resurserna.
Varför tror du att det är svårt att hitta personal?
– Präster och diakoner är över huvud taget svåra att hitta och Sandviken kan låta som en tråkig industriort, men det är det inte. Det finns ett levande kulturliv och hur mycket sport som helst. Och det är lätt att ta sig till Gävle, Uppsala och Stockholm.
Vilken hjälp hade ni velat ha?
– Om stiftet kunde hitta oss en bra person som kan vara vikarierande kyrkoherde under sex till tolv månader så kunde vi sitta ner utan stress och jobba fram en bra profil för en ny kyrkoherde och hitta en person som stämmer med den profilen.