I juni kom svaret på en fråga angående ändring av trosbekännelsen som kommit in till biskopsmötet i den norska kyrkan, rapporterar Vårt land.
Ronald Mong, kyrkoherde i församlingen Hana i Sandnes, hade via Stavanger stiftsråd ställt frågan om den apostoliska trosbekännelsen. I både Danmark och Sverige är bekännelsen formulerad med ett inledande ”vi” i stället för ett ”jag”, och han ville se detsamma i Norska kyrkan. Där börjar den den vanligaste formen av trosbekännelsen: ”Jag tror på Gud Fader”. Men förslaget att ändra pronomen fick avslag.
– När jag får ett nej från biskoparna vill jag inte gå vidare med det, men jag tycker att de har fel i sina bedömningar, säger Ronald Mong till Vårt land.
Gammalt arv
Biskoparna rekommenderar inte att man ändrar bekännelsen, och påpekar att den apostoliska trosbekännelsen i första person har gått i arv från tiden före reformationen, åtminstone sedan år 750.
Jaget i liturgiska texter kan ses som ett mer öppet och reflekterande än det individuella jaget, säger Merete Thomassen, docent i liturgi vid Teologiska fakulteten vid Universitetet i Oslo, till Vårt land.
– Anledningen till att det finns ett ”jag” är förmodligen att formen kan ha samband med att den apostoliska trosbekännelsen i den gamla kyrkan ingick i dopundervisningen och dopliturgin, där den som skulle döpas fick bekänna sin tro.
"Blir tillplattat"
Hon tycker att det är bra att frågan kommit på tal, men tror inte att rätt väg att gå är att ändra trosbekännelsen om anledningen är att göra den mer inkluderande.
– Jag är rädd för att det blir tillplattat. Jag tror inte att ett inkluderande sker genom att göra de liturgiska texterna övertydliga, säger Merete Thomassen.
Biskopsmötet rekommenderar Hana församling att använda den nicaenska trosbekännelsen som börjar med ”Vi tror". Men kyrkoherden i Hana menar att det inte löser saken för dem.
– De flesta känner till den apostoliska trosbekännelsen, och det är den vi använder. Jag tror att diskussionen kommer att fortsätta, säger Ronald Mong.