Biskopsmötet vill nå fler unga vuxna

Ärkebiskop Martin Modéus. Foto: Mikael M Johansson

Konfirmationerna ökar på många håll och många ungdomar väljer att fortsätta som ledare. För att relationen med kyrkan ska leda vidare in i vuxen ålder kraftsamlar biskopsmötet under rubriken Kristen tro i nästa generation.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Ärkebiskop Martin Modéus. Foto: Mikael M Johansson

– Vi har en utmaning i att bereda möjlighet för engagemang för unga vuxna och det finns flera skäl för varför det är viktigt att vi satsar på den gruppen, säger ärkebiskop Martin Modéus.

Kyrkan har på olika nivåer och sätt jobbat med frågorna under många år – exempelvis genom programmen Dela tro, dela liv och Lärande och undervisning. Den nya satsningen ska ses som en förlängning av allt det pastorala arbete som gjorts på området tidigare, berättar Martin Modéus.

– Detta är sådant som församlingarna hela tiden arbetar med. Men vi ser att här behövs det ytterligare samling och ytterligare gemensam kraft från biskopsmötet.

Biskoparnas ungdomsmöte

Ett exempel på detta är Biskoparnas ungdomsmöte som kommer att hållas i Stockholm 22–24 augusti 2025 under Festival ung ekumenik, som arrangeras av Sveriges kristna råd. Till det ska biskopsmötet bjuda in ungdomar och unga vuxna i åldrarna 16–30 år i sina respektive stift att medverka.

Festivalen - och ungdomsmötet - hålls under Ekumeniska veckan i 19–24 augusti. Den markerar hundraårsminnet av det stora ekumeniska Stockholmsmötet 1925 liksom 1700-årsjubileet av kyrkomötet i Nicea.

Långsiktig strategi

Därefter blir det ytterligare insatser med fokus på konfirmandarbete, vilket Kyrkans Tidning har skrivit om tidigare, och på unga vuxna.

– Det kommer att bli ett långsiktigt arbete i olika former och med olika samarbeten. Men det är för tidigt att säga exakt vad det kommer att bli.

– Det här är en del i Svenska kyrkans långsiktiga strategi för att förbli en relevant kristen kraft i samhället med och för unga människor.

Varför valde ni att satsa på detta just nu?

– Det finns ett generellt rop i kyrkan efter detta: ungas möjligheter att vara delaktiga i kyrkan, ungas möjligheter att hitta och formulera sin egen tro, ungas möjligheter att hitta miljöer där de kan få vara sig själva i en tid där det finns psykisk ohälsa.

– Men det handlar också om nästa steg: att inte allting tar slut vid 20, utan att det finns möjlighet att vara ung vuxen i kyrkan också – utan att behöva vara anställd.