Bok om samiskt kyrkoliv en del i försoningsprocessen

Birgitta Simma och boken som hon har skrivit om samiskt kyrkoliv

Birgitta Simma har skrivit en bok om samiskt kyrkoliv. Foto: Lennart Käck/Lulebild

Luleå stift ger ut en helt ny bok om samiskt kyrkoliv. Boken är en del i Svenska kyrkans försoningsprocess med samerna och ska vara till hjälp för församlingar som vill öka sin förståelse för det samiska kyrkolivet.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Birgitta Simma och boken som hon har skrivit om samiskt kyrkoliv

Birgitta Simma har skrivit en bok om samiskt kyrkoliv. Foto: Lennart Käck/Lulebild

Den 16 september bjuder Luleå stift in till boksläpp för boken Samiskt kyrkoliv skriven av prästen Birgitta Simma. En av författarens förhoppningar är att boken kommer vara en hjälp för stift och församlingar för att få en större förståelse för samiskt kyrkolivshistoria och för den samiska kulturen, spiritualiteten och traditionen. 

– Tanken med boken är också att den är en del i det försoningsarbetet som pågår mellan kyrkan och samerna, säger författaren Birgitta Simma. 

Svenska kyrkan bad om ursäkt

I november 2021 gav Svenska kyrkan en offentligt ursäkt till det samiska folket för historiska övergrepp och påbörjade en försoningsprocess som förväntas pågå i flera år. 

I boken berättas om de historiska övergreppen som samerna har utsatts för och som Birgitta Simma poängterar att kyrkan ofta varit en del av.  

– Kyrkan var tyst när det här pågick och man tog också parti ofta för förövarna snarare än de som blev utsatta. Sådant försvinner inte över en natt. Det har normaliserats att skylla på samer. Samerna har varit, och är delvis fortfarande, demoniserade. Det har spridits falska berättelser och även vittnesbörd. Det vill jag medvetandegöra, säger Birgitta Simma.  

Okunskapen är stor

Birgitta Simma menar att okunskapen kring samerna som urfolk fortfarande är stor i Sverige och att fördomarna som lever kvar är många. Boken utgår från att försöka svara på de många frågor som Birgitta Simma fick om det samiska kyrkolivet när hon arbetade som stiftsadjunkt i Luleå stift. 

I boken beskrivs traditioner kring samiska dop, konfirmationer, vigslar och begravningar. De delarna kan med fördel användas som uppslagsverk om man till exempel får en samisk konfirmand i sin församling, säger författaren Birgitta Simma. 

Läsaren får lära sig om den samiska frälsarkransen, samisk kyrkokonst och kyrkotextilier. I avsnittet om gudstjänsten finns Vår Fader och välsignelsen översatt till lulesamiska, nordsamiska och sydsamiska. 

– För många samer betyder kyrkan oerhört mycket. Trots besvikelse, trots att man har varit utsatt, så går man dit i alla fall, för det är Guds hus, där man hämtar kraft och styrka, välsignar och blir välsignad, säger Birgitta Simma. 

Boksläppet besöks av biskop Åsa Nyström

Arbetet med boken har lett till många reflektioner kring relationen mellan kyrkan och samerna. Birgitta Simma har haft svårt att ta in att samer, som hon beskriver som "en trogen skara som har lutat sig mot Gud och kyrkan", har blivit så illa behandlade just där.

– Jag tror att det händer att samer fortfarande blir utsatta på ett eller annat sätt av kyrkan eller i samhället. Det vill jag synliggöra och visa på att det är oacceptabelt, man behöver inte tolerera det och ska inte göra det. Sedan har ju tiderna förändrats. Idag finns det samer som jobbar i kyrkan både som anställda och frivilliga medarbetare. De blir respekterade och uppskattade.

Birgitta Simma hoppas att det är många som läser boken och som också tar del av det studiematerial som Luleå stift har tagit fram i samarbete med studieförbundet Sensus.

Boksläppet hålls i Jokkmokks kyrka. Där möter Birgitta Simma Åsa Nyström, biskop i Luleå stift, i ett panelsamtal. Det bjuds också på lunch, fika och boksignering. 

Fakta: Samiskt kyrkoliv (2022)

  • Skriven av Brigitta Simma, präst och tidigare stiftsadjunkt i Luleå stift. 
  • Utgiven av Argument förlag i samarbete med Luleå stift
  • Till boken finns studiematerial från studieförbundet Sensus