Börsras slår mot kyrkans ekonomiska buffert

Foto: Magnus Aronson, Henrik Montgomery/TT

Raset på världens börser fortsätter i coronakrisens spår. Nu varnar allt fler experter för att Sverige och resten av världen går mot en djup lågkonjunktur.

Men hur Svenska kyrkan kommer att påverkas av ekonomisk kris och hög arbetslöshet är oklart.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Foto: Magnus Aronson, Henrik Montgomery/TT

Uppdaterad

Flera branscher har redan varslat om uppsägningar, tusentals har permitterats och företag har lagt ner produktionen.

Konjunkturinstitutets prognoschef Ylva Hedén Westerdahl varnar nu för en ”djup lågkonjunktur”, liksom Tredje AP-fondens vd Kerstin Hessius som jämför läget med Tyskland på 1920-talet och depressionen i USA på 1930-talet.

Hur skulle ett sådant läge påverka Svenska kyrkans medlemsintäkter och ekonomi? 

Ekonomerna på kyrkokansliet hälsar via ett mejl från presstjänsten att de är ”tydliga med att allt som kan ges i nuläget är spekulationer och sådana vill de inte gå in på”, och avböjer därför att svara på frågorna.

Det vi vet sedan tidigare är att det blir en eftersläpning när det blir förändringar i medlemsavgiften. Efter finanskrisen 2008 tog det omkring två år innan de minskade intäkterna slog igenom i Svenska kyrkans ekonomi.

När det gäller kapitalförvaltningen på nationell nivå – de omkring 8,3 miljarder som beskrivs som ”en buffert för framtida behov” – ser Svenska kyrkans finanschef Anders Thorendal inga omedelbara risker.

- Det är klart att jag är orolig för att det i år kommer att gå sämre än tidigare år. Men då får man komma ihåg att förra året hade vi en fantastisk avkastning på 19 procent. Det motsvarar på ett ungefär den nedgång vi har sett i år, så sedan början på 2018 har vi i dagsläget gått ungefär plus minus noll, säger han.

- Så jag ser inte att det har någon stor påverkan på kyrkans ekonomi i ett kortare perspektiv.

Frågan är dock hur utvecklingen blir på sikt.

- Det som är jobbigt är tidsaspekten, att det är osäkert när botten kan vara nådd, om börsen skulle gå ner ytterligare 30-40 procent innan det vänder, säger han.

De finansiella marknaderna går snabbt både ner – och upp. De ligger där före den så kallade reala ekonomin, exempelvis produktionen och sysselsättningen. Därför tror Thorendal på en snabb återhämtning där så fort det börjar peka uppåt i samhället i stort.

-  Vi följer utvecklingen noga men det är lätt att komma fel i en sådan nervös marknad vi nu ser. Har man inget krav att på kort tid plocka ut likviditet ur förvaltningen är nog det bästa rådet i alla fall att sitta still i båten, säger han.

Om det blir lågkonjunktur och detta också slår mot kyrkans ekonomi – kan det då bli aktuellt att börja använda sig av bufferten i form av kapitalförvaltningen? 

- Det är alldeles för tidigt att spekulera i nu, säger Anders Thorendal.

-  Kina har klarat av det värsta på någon månad, alltså relativt snabbt. Och om det går samma väg i Europa och USA, med hjälp av de stödåtgärder som nu sätts in, så ska det här inte behöva ta år. Så det finns några ljusglimtar i alla fall.

På tisdagen kom beskedet att reserestriktionerna lyfts i provinsen Hubei, medan karantänreglerna står fast i provinsstaden Wuhan till och med den 7 april. 

Samtidigt sade USA:s president Donald Trump att landet “åter och snart kommer att vara öppet för affärer”.