Brandorsak i Sjösås nya kyrka ännu inte fastställd

Med hjälp av två kranar kommer man i nästa vecka att ta bort de delar av tornet som har bedömts som osäkra. Foto: Mikael M Johansson

Innan polisen kan göra en teknisk undersökning vid Sjösås nya kyrka, som brann ner i början av september, måste församlingen säkra platsen. Det är dock osäkert om en teknisk undersökning kommer ge något resultat. 

– När vi gör platsen säker, förstör vi också spår, säger fastighetschef Mats Lindblad.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Med hjälp av två kranar kommer man i nästa vecka att ta bort de delar av tornet som har bedömts som osäkra. Foto: Mikael M Johansson

En dryg månad har gått sedan en brand tog Sjösås nya kyrka. Branden, som bröt ut den tredje september, tros ha startat någonstans i taket och redan efter någon timme konstaterade brandkåren att kyrkan var övertänd och inte gick att rädda. 

Sedan rasmassorna svalnat har församlingen arbetat med att ta hand om det som förut var en ståtlig kyrka, men nu är en sotig ruin. 

De första veckorna skapade man sig en lägesbild med hjälp av drönare och i veckan gjordes en besiktning med kran. Där konstaterades att stora delar av murverket är stabilt. 

Kran ska ta bort lösa delar

Däremot måste alla plåtdetaljer och delar av kyrktornet plockas bort för att göra byggnaden säker. 

– Vi håller på att riva ner de bitarna fram till på onsdag och då ska vi gå upp och ta bort de tyngre delarna på tornet som vi måste lyfta ner med hjälp av två kranar, berättar Mats Lindblad, fastighetschef i Växjö pastorat. 

Trots att församlingen har satt ett staket runt kyrkoruinen, har den drabbats av stölder. Smålandsposten rapporterade den 15 september om flera kopparstölder, där personer tagit sig förbi avspärrningarna och letat efter koppar i rasmassorna.  

– Det var inte någon jätteomfattning, men ändå har man varit inne. Och det största bekymret är inte ekonomiskt bekymmer, utan att man går in på en brottsplats och att man riskerar sitt eget liv för att få stjäla för några tusenlappar, säger Mats Lindblad. 

Polisen inväntar att platsen säkras

Efter branden rubricerade polisen händelsen som grov mordbrand. Ännu har polisen inte varit på plats och gjort någon teknisk undersökning och det är inte säkert att det kommer att göras. Man vill inte skicka in någon personal på platsen förrän all eventuell rasrisk är eliminerad. 

– Gör vi den säker förstör vi kanske vissa bevis eller spår, men det är polisens bedömning om de vill göra en tekniska undersökning eller inte, säger Mats Lindblad. 

Stora delar av ruinen bedöms som stabil och riskerar inte att rasa. Foto: Mikael M Johansson

Marcus Gustavsson är gruppledare på grova brott i Växjö. 

–  Om vi kommer fram till att vi inte förväntar oss att hitta något i rasmassorna som för oss vidare i utredningen, kommer vi inte att genomföra en teknisk undersökning. Men vi vill att församlingen blir klar innan vi tar ställning, säger han. 

– Om omständigheterna är sådana att man inte kan genomföra en teknisk undersökning på plats, då är det olyckliga omständigheter. Det är en ytterst allvarlig händelse med väldigt stora värden som har brunnit, men man kan inte skicka in personal i ett område som inte är arbetsmiljömässigt säkrat, det är utslutet. 

Inga besked om kyrkans framtid

Marcus Gustavsson berättar att det inte har tillkommit några nya bevis sedan branden som har ändrat bilden om vad som har hänt, men att man har jobbat med utredningen genom att hålla förhör och samla in information med hjälp av drönare. 

Vad som ska hända med platsen efter att ruinen är säkrad och alla undersökningar är gjorda, har församlingen inte tagit några beslut om ännu. Det siktar man på att göra först under 2023. 

– Steg ett är att säkra, sanera och skydda det som finns där, så att vi har öppenheten och möjligheten att ta vilka beslut som helst, säger Mats Lindblad.

Efter branden i Sjösås nya kyrka var det bara ett skelett fyllt med rasmassor och aska kvar. Vad som orsakade branden vet man inte. Foto: Mikael M Johansson 

Fakta: Branden i Sjösås nya kyrka

  • Sjösås nya kyrka var från 1865 och låg i den lilla byn Viås i Växjö stift. 
  • Strax efter klockan 12 lördagen den tredje september bröt en brand ut i kyrkan
  • Kyrkan blev övertänd och gick inte att rädda 
  • Brandmännen lyckades dock rädda ett medeltida triufmkrucifix och textilier, gamla böcker och kandelabrar som fanns i sakristian