Hårt kritiserade sprinklersystem kan skada kyrkorna

Sprinklersystem

I Järnboås kyrka har församlingen låtit installera ett sprinklersystem för att skydda träkyrkan från bränder. Men Jonas Ahlin, fastighetssamordnare, oroar sig för att systemet kan ge vattenläckor. Foto: Mikael M Johansson

Avancerade sprinklersystem skulle skydda kyrkorna vid brand. Men trots att de kostat tiotals miljoner kronor döms de nu ut av experter. "Just nu tvivlar man på att de skulle fungera om det börjar brinna", säger Jonas Ahlin, fastighetssamordnare i Bergslagens kontrakt.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Sprinklersystem

I Järnboås kyrka har församlingen låtit installera ett sprinklersystem för att skydda träkyrkan från bränder. Men Jonas Ahlin, fastighetssamordnare, oroar sig för att systemet kan ge vattenläckor. Foto: Mikael M Johansson

Jonas Ahlin, suckar när sprinklersystemen kommer på tal. Flera kyrkor som han är ansvarig för har sprinklers från tillverkaren Marioff, system som fått hård kritik när de utvärderats.

Han berättar att systemet har lösts ut flera gånger i Hällefors kyrka, vilket orsakat vattenskador. I Grythyttans kyrka droppade munstyckena.

– Där har vi stängt av systemet. Försäkringsbolaget menar att ­risken för vattenskador är större än sannolikheten att systemet skulle skydda vid en brand, säger han.

Tror att alla systemen kommer behöva stängas

Inga beslut är fattade, men ­Jonas Ahlin tror att alla system i de andra kyrkorna också kommer att behöva stängas.

Liknande system finns på fler håll i landet. En församling installerade först ett så kallat torrörssystem i en gammal träkyrka, det kräver att rören är tömda på vatten för att inte frysa under vintern.

– Men vatten blev ändå kvar i rören, det frös och orsakade läckor, säger den fastighets­ansvarige, som vill vara anonym på grund av risken för pyromaner.

300 ­liter vatten sprutade ut på kyrkvinden

Torrörssystemet byttes ut till ett med frostskyddsmedel, som också blev en besvikelse.

– Det har läckt även från det, säger han.

Sprinklersystem

Jonas Ahlin och Beatrice Wahlström visar upp det lilla hus som är själva hjärtat i anläggningen. Här finns gasen som vid en brand ska trycka ut vätskan i sprinklersystemet och med vattendimma släcka elden. Foto: Mikael M Johansson

I en annan av församlingens kyrkor finns samma frostskyddade sprinklersystem. Där gick ett munstycke sönder och 300 ­liter vatten sprutade ut på kyrkvinden.

De problematiska sprinklersystemen installerades under 2000-talet efter att kyrkor hade eldhärjats både i Norge och Sverige.

Ett system för fartyg

Men de stora mängder vatten som traditionella sprinklersystem använder sig av kan också skada kyrkor. Därför lockade den lösning som Marioff erbjöd. Företaget hade utvecklat ett system för fartyg som låter finfördelad vattendimma falla över eldhärden. Det använder betydligt mindre volymer vatten än i traditionella system och framstod som idealiskt i känsliga kulturbyggnader.

Men till skillnad från i fartyg så sjunker temperaturen under noll grader på vintern i många kyrkor. Då fryser vatten och kan förstöra ledningarna. Därför måste rören antingen tömmas eller så måste vattnet innehålla frysskydds­medel.  Marioff rekommenderar en saltlösning, Temper-S, i sina system.

Flera experter misstänker att detta frysskyddsmedel påverkar den känsliga mekaniken i munstyckena. En är Alf Thors. Hans företag AT Brandskydd har installerat Marioffs sprinklersystem i 15 kyrkor. Han säger att han tidigt insåg att något inte stämde. Trots att han och hans företag följde instruktionerna från Marioff så läckte systemen och munstyckena som vätskan ska strömma igenom vid en brand började ärga.

– Varje munstycke som vi kontrollerade var skadat på något sätt.

Sprinklersystem

I Järnboås är systemet fortfarande i gång men Jonas Ahlin har fått stänga av det i andra kyrkor för att förhindra vattenskador. Han tror att alla system kommer att behöva stängas av eller göras om. Foto: Mikael M Johansson

Oro för att systemet inte ska släcka bränder

Han lämnade in munstycken från två kyrkor till Rise, tidigare Statens provningsanstalt. Testerna visade att munstycken reagerade på höga temperaturer, men att de rörliga delarna kärvade. Vid en brand ökar trycket i systemet och då ska munstyckena öppnas. Rise testade med mycket höga tryck men i flera fall öppnades de inte.

Detta test gör att många oroar sig för att systemen inte skulle släcka bränder. I en ny rapport om sprinklersystem från Brandforsk, som främjar forskning om brandsäkerhet, står: ”Det är heller inte osannolikt att frysskyddsmedel kan sätta igen automatiska munstycken så att de inte fungerar vid en brand.”

En av rapportförfattarna, Tomas Godby, arbetar med att inspektera brandskydd i kyrkor. Han säger att systemet med vattendimma och frysskyddsmedel var oprövat när det började installeras i stor skala.

– Kyrkorna blev en försöks­arena för ny, oprövad teknik, ­säger han.

Har sett droppar på sprinklerhuvuden

Problemet är inte enbart saltet i frostskyddsmedlet, det har också visat sig att trycket i systemen kan stiga okontrollerat under varma sommardagar. I vissa fall har vatten trängt ut, vid några tillfällen har munstycken reagerat som vid en brand och öppnat sig.

Sprinklersystem

Detta är en sprinkler som missfärgats av frostskyddsmedel. Tester visar att skadade sprinklers kan fallera vid en brand. Foto: Mikael M Johansson

– Systemen skulle ge minimala vattenskador, men det har blivit tvärtom, säger Tomas Godby.

I Västerås stift finns sju anläggningar med Marioffs sprinklerlösning efter en satsning på brandsäkerhet som stiftet gjorde för drygt tio år sedan. Stiftsingenjör Johan Stråhle litar inte längre på dem.

– Droppar på sprinklerhuvuden visar att det läckt och påverkat munstyckena. Det ser jag ­alltid. Så vi kan inte längre vara säkra på något av systemen, ­säger han.

Kan ha kostat över hundra miljoner kronor

Installationerna i Västerås stift kostade mellan två och tre miljoner kronor per kyrka. Johan Stråhle uppskattar att sprinklersystemen med vattendimma i kyrkor i hela landet kostat över hundra miljoner kronor.

– Och ändå har vi inte fått ett tillförlitligt brandskydd, säger han.

– Det finns sprinklersystem som suttit uppe i hundra år som fungerar som de ska. Men det här är modernt skit, om man får säga så.

I normalfallet ska företaget som gör installationen ansvara för att allt fungerar som överenskommet. Johan Stråhle menar dock att ansvaret i detta fall främst vilar på Marioff.

– Grundproblematiken är att utrustningen inte fungerar. Därför har vi börjat sondera om vi och andra i Svenska kyrkan kan driva en gemensam juridisk process mot materialleverantören Marioff, men det är komplicerat, säger han.

Sprinklersystem

Marioff rekommenderar en saltlösning, Temper-S, i sina system för att vattnet inte ska frysa på vintern. Flera experter misstänker att detta frysskyddsmedel påverkar den känsliga mekaniken i munstyckena. Foto: Mikael M Johansson

Frysskyddsmedlet kan förvärra skadesaneringen

Västerås stift rekommenderar nu att anläggningar som visar minsta spår av läckage stängs av, för att inte riskera vattenskador.

– I nuläget bör man i stället satsa på förebyggande åtgärder – systematiskt brandskyddsarbete, elsäkerhet, brandsläckare av lämplig sort samt ordning och reda.

På nationell nivå är man medveten om problemen med sprinklersystemen.

Ann-Catrin Johansson, kulturarvshandläggare på kyrkokansliet i Uppsala, tycker att situationen är oroande.

– När man gjort så stora investeringar så är det ju väldigt viktigt att det ger ett skydd mot bränder, och inte leder till skador på byggnader, interiörer och inventarier. Frysskyddsmedlet i sig kan förvärra skadesaneringen beroende på ingredienser och vilka material som drabbats, säger hon.

Viktigt med kvalitativa utredningar

Församlingar har genom den kyrkoantikvariska ersättningen (KAE) uppmuntrats att installera sprinklersystem. Ersättningen för en sådan installation kan uppgå till 90 procent av kostnaden, vilket gjort investeringen hanterbar för församlingarna. Men underhållsservicen får inte alltid församlingarna ersättning för.

– Över tid blir driftskostnaden enorm, säger Ann-Catrin ­Johansson.

Sprinklersystem

De moderna sprinklersystemen från Marioff är avancerade konstruktioner som kräver ett konstant underhåll och övervakning. Foto: Mikael M Johansson

Nu pågår ett projekt där Svenska kyrkan tillsammans med experter grundligt undersöker sprinklersystemens begränsningar och möjligheter i kyrkomiljöer. Tanken är att projektet ska utmynna i rekommendationer och kunskap som ska göra det lättare för stift och församlingar att orientera sig.

– Om sprinklers ska användas i framtiden är det viktigt att installationerna föregås av kvalitativa utredningar, att de uppfyller gällande regelverk och bygger på beprövade lösningar, säger Ann-Catrin Johansson.

Avböjer intervju, svarar på mejl

Kyrkans Tidning har sökt företrädare för Marioff. Patrik Stolt, vd på Marioff i Sverige, har avböjt intervju men har svarat på frågor via mejl.

När vi pratar med kyrkor som har ert system med vattendimma och frysskyddsmedel så finns det ju ett stort missnöje. Vilken är er bild av situationen?

– Marioff har generellt inte fått någon kritik.

Varför har ni använt er av Temper-S i sprinklersystemen? Var detta testat på något sätt innan medlet började användas i sprinklersystem i kyrkor?

– Temper-S är inte enbart ett frostskyddsmedel utan är även ett antikorrosionsmedel som används på olika typer av anläggningar globalt. Dock är det viktigt att belysa att Temper-S måste användas på rätt sätt.

Har ni sålt system till kyrkor som inte testats i den miljön?

– Marioff har sålt tiotusentals system sedan början av 1990-talet.

Nu finns det ju farhågor om att systemen inte fungerar som de ska vid en brand. Vilken bedömning gör ni av systemens funktionalitet?

– Marioffs servicetekniker utför årlig service enligt serviceprogram (DIOM) där eventuella brister och/eller avvikelser dokumenteras och åtgärdas.  

Problemen har ju fortsatt i många kyrkor trots nya munstycken och försök att minska trycket i systemet. Vad gör ni nu?

– Installationer och system sålda av Marioff har inte några problem vad vi känner till.  

Vilket ansvar anser ni att ni har för den uppkomna situationen?

– Där hänvisar vi till svaret på frågan ovanför.

Företrädare för Svenska kyrkan delar inte bilden som företaget ger. Problemen har återkommande diskuterats med företaget. Västerås och Karlstads stift hade en överenskommelse med Marioff om att företaget skulle bidra till en lösning på problemen med sprinklers som läckt och löst ut, men företaget ändrade sig sedan. Brandforsks rapport om sprinklersystem i kyrkor publicerades den 16 april 2024. I rapportens referensgrupp satt företrädare för företaget.

Fakta: Sprinklersystem i kyrkor

  • 52 kyrkor har sprinklersystem, 40 av dem är helt eller delvis skyddade med vattendimsystem. 
  • Av dessa är 17 helt eller delvis fyllda med frysskyddsmedel och 14 system har en gasdriven pump. 
  • Åtta system är enligt uppgift tagna ur drift och två mindre system i klockstaplar har demonterats.

Källa: Brandforsk 
Driftserfarenheter från 
sprinklerinstallationer

Fakta: Driftkostnader

Drift och underhåll, per kyrka och år: cirka 160 000 kr.

Ett sprinklersystem i drift i 60 år: nästan tio miljoner kronor per kyrka.

Källa: Karlstad stift