Skao: Det här upplever medarbetarna som brister och styrkor

Medarbetarundersökning Skao

En sammanställning av resultatet visar överlag på en god arbetsmiljö. 90 procent av de svarande upplever att deras arbete är meningsfullt. Foto: TT

Anställda i församlingarna är överlag nöjda med sin arbetsplats, men det brister i tilliten till cheferna. Det visar en arbetsmiljöundersökning som gjorts i 70 av kyrkans enheter.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Medarbetarundersökning Skao

En sammanställning av resultatet visar överlag på en god arbetsmiljö. 90 procent av de svarande upplever att deras arbete är meningsfullt. Foto: TT

Varje år erbjuder Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation (Skao) alla Svenska kyrkan ekonomiska enheter att göra en så kallad Akka-undersökning. Akka står för Arbetsklimat i Svenska kyrkan.  

70 av Svenska kyrkans 608 ekonomiska enheter (församlingar, pastorat och stift) har 2022 svarat på medarbetarundersökningen från Skao. En sammanställning av resultatet visar överlag på en god arbetsmiljö. 90 procent av de svarande upplever att deras arbete är meningsfullt. 

– Det är en viktigt fråga när man pratar om vad som skapar psykisk hälsa. Det är en bra grund och det ger en indikation om att man har det bra, säger Anna von Malmborg, utvecklingschef och samordnare för arbetsmiljöfrågor på Skao.

Hon lyfter också att det är positivt att många upplever att de har förutsättningar för att göra ett bra jobb och kan påverka sitt arbete. 

Låg förtroende för ledningen

Inom andra områden är resultatet inte lika positivt. Området styrning och ledning har undersökningens lägsta resultat. 

 Anna von Malmborg

Cirka en femtedel av de svarande har inte förtroende för arbetsplatsens ledningsgrupp och 29 procent tycker inte att ledningen kommunicerar på ett bra sätt. Mindre än hälften av de svarande upplever sig vara väl informerade om det som händer på deras arbetsplats. 

– Det är viktigt att de arbetsgivare som har fått lågt här fortsätter att samtala med sina medarbetare om det här. Det kan ju vara så att man har bristande rutiner för internkommunikation eller att medarbetarna förväntas sig att få veta mer än vad som är möjligt att veta, säger Anna von Malmborg. 

Får verktyg för att förbättra arbetsmiljö

Efter att en församling, ett pastorat eller ett stift gjort Akka-undersökningen får de tillbaka en rapport och hjälp från Skao för att behandla resultatet internt. Sen ska arbetsplatsen vidta lämpliga åtgärder. 

– En arbetsgivare måste undersöka hur arbetsförhållanden och arbetsmiljö är, arbetsmiljön. Man kan undersöka på flera olika sätt och oavsett hur man väljer att göra det, får man en bild av vad är det vi behöver prata mer om eller åtgärda och utöka våra kunskaper kring, säger Anna von Malmborg. 

 

Fakta: Akka-undersökningen

  • Gjord av Zondera på uppdrag av Svenska kyrkans arbetsgivareorganisation, Skao.
  • Skao erbjuder alla Svenska kyrkans arbetsgivare undersökningen en gång per år.
  • Frågor ställs om motivation, resurser för arbetet, struktur, arbetsbelastning, kommunikation, social arbetsmiljö, ledarskap, styrning och ledning samt likabehandling. 
  • 2022 svarade 70 ekonomiska enheter på undersökningen

Fakta: Bäst och sämst enligt undersökningen

Bäst: 

  • 93 procent av de svarande tycker att alla på arbetsplatsen har samma möjligheter oavsett könsidentitet
  • 91 procent har nytta av sina kunskaper och färdigheter i sitt arbete
  • 90 procent upplever att deras arbete är meningsfullt 

Sämst:

  • 29 procent tycker inte att församlingen/pastoratets högsta operativa ledning kommunicerar på ett bra sätt 
  • 22 procent är inte väl informerade om det som händer inom deras församling/pastorat/stift
  • 22 procent tycker inte att framtiden för församlingen/pastoratet/stiftet ser positiv ut