Biskop Brunne kritisk mot stiftsstyrelsen

"Jag är väldigt sällan dramatisk till min person, men jag har ett rättspatos och ett demokratiskt patos", säger biskop Eva Brunne om sin reservation. Foto: Lars Rindeskog
Biskopsvalet i Stockholm. Foto: Pontus

Stiftsstyrelsen misstänkliggör stiftsanställda präster och diakoner och misskrediterar den nyvalde biskopen, menar biskop Eva Brunne. Förste vice ordförande Olle Burell anser att biskopen överdramatiserar.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
"Jag är väldigt sällan dramatisk till min person, men jag har ett rättspatos och ett demokratiskt patos", säger biskop Eva Brunne om sin reservation. Foto: Lars Rindeskog
Biskopsvalet i Stockholm. Foto: Pontus

”Stora delar av stiftsstyrelsen är misstänksamma och tror att de stiftsanställda diakonerna och prästerna har påverkat valresultatet eftersom en av deras arbetskamrater blev vald till biskop”.

I april i år skrev biskop Eva Brunne, ordförande i Stockholms stiftsstyrelse, en reservation där hon talar om hur stiftsstyrelsen ”misskrediterat” Stockholms biskop electus Andreas Holmberg och hur de förtroendevalda misstänkliggör de stiftsanställda. Något som Twitter-kontot @Kyrkbullen var först med att uppmärksamma. 

Brunnes reservation rör ett dokument som har bifogats till stiftsstyrelsens remissvar på kyrkokansliets promemoria ”Vissa frågor om biskopsval”. Det aktuella dokumentet består av en rad rubriker och Brunne har reserverat sig mot två av dem: ”Rösträtt för stiftsanställda diakoner och präster” och ”Valbarhetshinder för biskopar”.

– Stiftsstyrelsens medskick uttyddes inte och det ville jag göra eftersom det annars blev obegripligt för kyrkostyrelsen varför vår styrelse överhuvudtaget lyfte frågorna om rösträtt för stiftsanställda diakoner och präster eller om valbarhetshinder för biskopar, säger biskopen i ett mejl till Kyrkans Tidning.

I våras valdes Andreas Holmberg, stiftsadjunkt i Stockholm, till ny biskop. Detta ledde, enligt Brunnes reservation, till att stiftsstyrelsen ”utifrån sitt missnöje med den kandidat som blev vald” nu har diskuterat om ”anställning i stiftsorganisationen skulle vara ett valbarhetshinder för biskop”.

– Hela saken har sin grund i att stiftsstyrelsen uttryckt sin misstänksamhet mot de stiftsanställda prästernas och diakonernas eventuella påverkan i valprocessen, samt att de diskuterat frågan om valbarhet ska inskränkas om en biskopskandidat är anställd i stiftsorganisationen, säger hon.

Utöver misstänksamheten tar Brunne i sin reservation också upp ”misskrediteringen av en [biskops-] kandidat”. Hon hänvisar till det brev som Borgerlig alternativ (BA) skickade ut inför valet med uppmaningen att inte rösta på Andreas Holmberg. Enligt det brevet, som Kyrkans Tidning tidigare har rapporterat om, rådde det i stiftsstyrelsen – ”från SD till Visk” – enighet i frågan.

Socialdemokraten Olle Burell, förste vice ordförande i stiftsstyrelsen, kallar Brunnes reservation för ”olycklig och obefogad”.

– Ingen annan tyckte att frågan var dramatisk. Det handlade om ett medskick med saker som kan vara av intresse för nationell nivå att diskutera. I mina ögon är det biskopen som, genom sin reservation, skapat en dramatik som egentligen inte är på sin plats här.

Hon skriver att stiftsstyrelsen, på grund av valet av Holmberg, är misstänksamma mot de stiftsanställda. Stämmer det?

– Nej, hon överdramatiserar. Det är något som i så fall får stå för henne.

– Våra synpunkter har inte specifikt med vårt biskopsval att göra. Men man skulle kunna ha den generella uppfattningen att man som kandidat gynnas av att man arbetar i samma organisation som det handlar om.

Diskuterades utfallet och valet av Holmberg i sammanhanget?

– Nej, det var inga långa diskussioner. Men när man är inne i ett val så blir man medveten om svåra avvägningar som har med jäv eller delikatessjäv att göra. Det vill vi att nationell nivå ska fundera vidare på.

– Det finns ju andra klausuler i kyrkan idag som begränsar valbarheten: Till exempel kan du inte kandidera till stiftsstyrelsen om du är anställd på central nivå i stiftet.

Men är det inte skillnad på politiker och biskopar i en episkopal kyrka?

– Ett val är ett val och båda väljs i demokratisk ordning. Men biskopsvalet liknar en valmonarki, med en pensionsgräns. Det är viktigt att man hela tiden utvärderar och ser över biskopsvalsprocessen, säger Olle Burell. 

Eva Brunne understryker i sitt mejl att valet av Andreas Holmberg diskuterades i stiftsstyrelsen vid det aktuella tillfället. Och om Burells kritik säger biskopen:

– Det må så vara att Olle Burell tycker att min reservation var ”olycklig och obefogad”. Jag reagerade på att stiftsstyrelsen lyfte frågor som kyrkostyrelsen i sin promemoria ”Vissa frågor i biskopsval” inte ens hade ställt.

– Olle Burell menar att jag är överdramatisk. Jag är väldigt sällan dramatisk till min person, men jag har ett rättspatos och ett demokratiskt patos. Detta föranledde min reservation. Det är andra gången på tio år som jag reserverar mig mot ett beslut i stiftsstyrelsen.

Efter tio år som biskop kommer Eva Brunne att lägga ner staven den 18 september i år. Fyra dagar senare biskopsvigs Andreas Holmberg i Uppsala domkyrka.