Centerstämman beslutade om partiets framtid i Svenska kyrkan

Centerpartiet

Håkan Widepalm, gruppledare för Centerpartiet (C) i kyrkomötet, kyrkomötets ordförande Karin Perers och Daniel Tisell, andre vice ordförande i kyrkostyrelsen. Foto:Magnus Aronson/Ikon och Marcus Gustafsson 

Centerpartiet blir kvar som nomineringsgrupp i kyrkovalet. "Vi är väldigt glada", säger ledande centerpartister i kyrkomötet.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Centerpartiet

Håkan Widepalm, gruppledare för Centerpartiet (C) i kyrkomötet, kyrkomötets ordförande Karin Perers och Daniel Tisell, andre vice ordförande i kyrkostyrelsen. Foto:Magnus Aronson/Ikon och Marcus Gustafsson 

- Jag är väldigt glad över att vi fick ett så starkt stöd, säger Håkan Widepalm, sedan augusti gruppledare för Centerpartiet (C) i kyrkomötet.

Frågan om partiet skulle lämna kyrkopolitiken var en av fredagens sista ärenden på centerstämman i Örebro. Stämman beslutade med nästan två tredjedels majoritet att partiet ska fortsätta i kyrkopolitiken.

"Känns som segerintervju"

- Detta känns som en segerintervju efter en idrottstävling, säger Håkan Widepalm.  

Håkan Widepalm

Han tycker att beslutet speglar att många centerpartister vill vara med i kyrkopolitiken och det stora engagemang som många i partiet har för kyrkan. 

- Det var ett bra beslut, dels för Centerpartiet, dels för Svenska kyrkan. Det gör det möjligt för många att fortsätta sitt starka engagemang för kyrkan genom Centern, säger Håkan Widepalm.

Det blev en två timmar lång debatt med många inlägg. Ett av dessa formulerade kyrkomötets ordförande Karin Perers på 45 sekunder, vilket var maxtiden för ett inlägg.

Kyrkans roll under kris

– Jag sa att kyrkans roll i samhället är att vara öppen för alla även om man inte tillhör Svenska kyrkan. Under kris och katastrof, liksom rent kulturellt och att vara drivande för förståelsen över religionsgränser, säger hon till Kyrkans Tidning.

Att stämman fattade det beslut den gjorde kan ha berott på att de många inlägg som gjordes i debatten fick gehör, resonerar Karin Perers, men det kan också ha berott på att debatten gjorde partiets starka tradition av att värna kyrkans plats i samhället tydlig. De som röstade emot förslaget, menar hon, gjorde det för att de såg att lämna kyrkopolitiken som en logisk följd av relationsförändringen 2000. 

Karin Perers

– Men efteråt var det flera partimedlemmar som sa att kyrkan verkligen är en gräsrotsrörelse. Engagemanget för kyrkan är en viktig del av Centerns arbete ute i stadsdelar och byar. Så vi känner en otrolig glädje och stolthet att vår folkrörelse får fortsätta att verka på detta vis, säger hon.

Daniel Tisell, andre vice ordförande i kyrkostyrelsen, var på plats då stämman gick till beslut omkring 23.15 på fredagskvällen. Han är också nöjd med att stämman gick emot partistyrelsens förslag om en fristående kyrkopolitisk organisation.

Ska fastställa valprogram

- Jag är väldigt lättad. Enligt beslutet ska partiet nu skapa en tydligare enhet kring det kyrkopolitiska arbetet. Jag tycker att den enheten redan finns, men vi behöver arbeta för att synliggöra och tydliggöra den, säger Daniel Tisell. 

Dessutom antog stämman en att-sats om att det är den kyrkomötesgruppen som i fortsättningen ska fastställa C:s kyrkopolitiska valprogram. 

Daniel Tisell

- Vi kommer att föra en dialog med partistyrelsen, med respekt och integritet, på det sätt som vi alltid gjort. Så den kommer att fortsätta. I dag finns fler medlemmar i partiet som har annan religion. Vi har inte upplevt något problem med det, men kanske ger detta en större tydlighet och frihet för den kyrkopolitiska gruppen att fastställa vår politik, säger Daniel Tisell. 

Viktigast att vi får vara ärliga

Men det är inte det som är viktigast med beslutet, tycker han:

- Det viktigaste för oss är att Centern blir kvar i kyrkopolitiken och att vi inte inte behöver frikoppla oss från partiet. I stället får vi vara kvar i en folkrörelse där många brinner för de här frågorna. Vi är stolta över att vi får stå för att vi tillhör Centerpartiet och att vi får vara tydliga och ärliga med det.

Trodde ni att stämman skulle gå på er linje?

- Vi hoppades på en majoritet. Jag är väldigt glad över att majoriteten blev så trygg och stor.

Partistyrelsen fick år 2021 i uppdrag av stämman att lägga fram ett förslag om hur en fristående kyrkopolitisk organisation med koppling till C skulle kunna bildas.

Inget slutdatum

Förslaget har mött motstånd och de kyrkopolitiskt aktiva inom C har lämnat flera motförslag. Bland annat föreslog de att det ska skapas en tydligare enhet inom C om hur partiet ska driva de kyrkopolitiska frågorna i Svenska kyrkan. 

Ett annat förslag var att ett eventuellt beslut om att lämna kyrkopolitiken skulle verkställas 2029 i stället för 2025, som partistyrelsen föreslagit.

I stället blir C nu kvar i Svenska kyrkan, utan slutdatum.