– Tanken är att det ska bli lättare att se varandra och samarbeta. På så sätt kan arbetet med religionsdialog breddas, genom att det knyts samman med andra delar av stiftskansliets verksamhet, säger Niclas Blåder.
Stiftsadjunkt Helene Egnell var med och startade centrumet 2008 och har arbetat där sedan dess. Nu väljer hon att gå i pension tidigare än planerat och antalet heltidsanställda som arbetar med religionsdialog i stiftet minskar från två till en.
– Det gör mig ledsen att man lägger ned Centrum för religionsdialog utan att först ha utrett hur stiftet ska arbeta med religionsdialog i framtiden.
Hon är rädd för att omorganisationen ska innebära en insnävning av arbetet snarare än en breddning.
– När vi av ekonomiska skäl blev av med vår lokal förlorade vi redan då ett viktigt redskap: en öppen mötesplats som synliggjorde arbetet.
När verksamheten nu förlorar sin status som centrum är hon orolig för att synligheten ska minska ytterligare och att man inte blir en lika tydlig samarbetspartner för andra som arbetar med religionsdialog. Flera av nuvarande samarbetspartner har reagerat på beskedet.
– De tycker att det är tråkigt och undrar varför. Jag uppfattar det som en oro för att Svenska kyrkan inte längre vill arbeta med de här frågorna, men så är det inte, säger Helene Egnell.
Niclas Blåders förhoppning är att det mesta av arbetet ska kunna fortsätta som tidigare, men han vet inte exakt hur det kommer se ut än.