Våld, övergrepp och tvångsäktenskap är något som många flickor och kvinnor över hela världen drabbas av. För fjärde året i följd fokuserar Act Svenska kyrkans julinsamling på förtryckande normer och traditioner.
- Som kyrka kan vi göra stor skillnad eftersom kyrkan är traditionsbärande. Därför gör det stor skillnad om kyrkor pekar på traditioner som behöver förändras, säger Susanna Olivin, som arbetar med julinsamlingen.
Arbetar långsiktigt
Årets insamlade medel kommer bland annat att gå till att stötta indiska tonårstjejer som inte vill bli bortgifta. Och till att ge pojkar och män i Guatemala insikter om kvinnors rättigheter och hur de kan bidra till ett mer jämställt samhälle.
- Vi arbetar för förändringar på lång sikt. Det sker genom att nå gräsrötterna. Det är den enda vägen till en verklig förändring, säger hon.
Det är det sista året med temat ”Bryt en tradition”. Susanna Olivin menar att det hjälper församlingarna om Act Svenska kyrkan inte byter tema varje år.
- De flesta församlingar har efterfrågat ett långsiktigt arbete. Då får de möjlighet att återanvända idéer flera år i följd, säger hon.
Mitt i en lågkonjunktur
Denna julinsamling genomförs medan Sverige befinner sig i en lågkonjunktur. Höga räntor och inflation pressar många hushåll. Act Svenska kyrkan har ändå satt som mål att samla in 50 miljoner kronor. Förra året samlade man in 52 miljoner kronor.
- I juletid så vill många skänka, oavsett den egna situationen. Det kan också vara så att när man själv kämpar så får man upp ögonen för de stora behoven som finns i världen, och då vill man själv bidra, säger, säger Susanna Olivin.
Församlingarna har redan beställt affischer och annat material till kampanjen. Men cyberattacken påverkar ändå julinsamlingen på flera sätt. När detta skrivs går det inte att skänka pengar via Act Svenska kyrkans hemsida.
- Ungefär tre procent av gåvorna brukar komma in via hemsidan, så vi hoppas att de som brukar skänka så hittar andra kanaler. Swish fungerar precis som vanligt, säger hon.
Kan inte skicka ut sms
Driftstörningen gör också att Act Svenska kyrkan inte kan skicka ut sms till tidigare givare.
- Det påverkar oss absolut. Framförallt drabbar det ju församlingarna, som får kämpa med sin kommunikation och sina system. De kämpar hårt nu, och vi får alla kämpa lite extra, säger Susanna Olivin.
Cyberattacken har inte dämpat församlingarnas kreativitet. Ute i landet finns församlingar där personalen lovar att vinterbada om församlingsborna är generösa. Det genomförs också ett stort antal basarer och marknader.
- Det är i församlingarna som det viktiga arbetet görs, säger hon.