Dags för den årliga böneveckan – med stjärnan i centrum

Hoppfulla texter om stjärnan som leder till Kristus, så sammanfattar SKR:s Jan Eckerdal temat i årets bönevecka. Foto: Getty Images/SKR

I morgon börjar årets bönevecka för kristen enhet, en tradition med många år på nacken. Då samlas de kristna samfunden i (socialt distanserad) bön på temat ”En stjärna i öster – vi kommer för att tillbe Jesus”.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Bön
Hoppfulla texter om stjärnan som leder till Kristus, så sammanfattar SKR:s Jan Eckerdal temat i årets bönevecka. Foto: Getty Images/SKR

– Det är ett fint tema, det är Betlehemsstjärnan i centrum, och det här är ett sätt för östkyrkorna att bjuda in till att ta del av deras traditioner, eftersom berättelsen om de tre vise männen som följer stjärnan är en sådan väsentlig del av deras julfirande, säger Jan Eckerdal, teologisk rådgivare på Sveriges kristna råd.

Böneveckan för kristen enhet genomförs samtidigt i omkring 120 länder, vilket gör den till världens största ekumeniska manifestation. Samma datum varje år: 18-25 januari.

Temamaterialet till årets bönevecka har förberetts av Kyrkornas råd i mellanöstern. Det är hoppfulla texter om ljuset från stjärnan som leder till Kristus som vi i vår tid också söker Från sin plats på himlavalvet lyser den lika starkt för alla människor, förklarar Jan Eckerdal, som hoppas att pandemin inte ska försvåra för mycket.

– Jag vill uppmana till att trots allt manifestera böneveckan, även om man inte kan göra exakt så som man hade tänkt, och på många ställen är det ganska vanligt med samlingar utomhus.

Men det är också svårt att vara kristen i delar av mellanöstern, så årets tema blir även en solidaritetshandling med kyrkor som har det svårt.

På Sveriges kristna råds (SKR) hemsida kan man följa med i de dagliga bönerna i form av inspelningar under ledning av de syrisk-ortodoxa bröderna från Korsets kloster. De kommer att läggas upp varje morgon under veckan. Där finns också hälsningar från olika samfund.

– Vi vill att kyrkorna i Sverige ska vara en del i den här världsvida ekumeniska händelsen som böneveckan är, som har en så lång tradition. Vi i SKR satsar på att entusiasmera kyrkorna i Sverige. Böneveckan firas framför allt lokalt. Det blir en lokal manifestation av den världsvida böneveckan. Den sker överallt där de ekumeniska sammanhangen bestämmer sig för att göra det, säger Jan Eckerdal.

Fakta: Böneveckan

Arbetet för kristen enhet har varit ett tålmodigt arbete som inte sällan mött motstånd under kyrkans historia. Innan den ekumeniska rörelsen började växa fram med sina rötter i missionsväckelsen och studentrörelsen från mitten av 1800-talet började man redan i början på 1800-talet tala om gemensam bön för enhet bland de kristna.

1846 startade Evangeliska alliansen en inom-protestantisk Bönevecka.

1908 föreslog den anglikanske prästen Paul Wattson i USA att man skulle samlas till bön för kristen enhet 18–25 januari varje år.

1966 blev Böneveckan ett gemensamt projekt för Romersk-katolska kyrkan och Kyrkornas världsråd 1966.

Från 1975 framställs materialet av lokala ekumeniska grupper från olika delar av världen.

Källa: Sveriges kristna råd