– Det är ett fint tema, det är Betlehemsstjärnan i centrum, och det här är ett sätt för östkyrkorna att bjuda in till att ta del av deras traditioner, eftersom berättelsen om de tre vise männen som följer stjärnan är en sådan väsentlig del av deras julfirande, säger Jan Eckerdal, teologisk rådgivare på Sveriges kristna råd.
Böneveckan för kristen enhet genomförs samtidigt i omkring 120 länder, vilket gör den till världens största ekumeniska manifestation. Samma datum varje år: 18-25 januari.
Temamaterialet till årets bönevecka har förberetts av Kyrkornas råd i mellanöstern. Det är hoppfulla texter om ljuset från stjärnan som leder till Kristus som vi i vår tid också söker Från sin plats på himlavalvet lyser den lika starkt för alla människor, förklarar Jan Eckerdal, som hoppas att pandemin inte ska försvåra för mycket.
– Jag vill uppmana till att trots allt manifestera böneveckan, även om man inte kan göra exakt så som man hade tänkt, och på många ställen är det ganska vanligt med samlingar utomhus.
Men det är också svårt att vara kristen i delar av mellanöstern, så årets tema blir även en solidaritetshandling med kyrkor som har det svårt.
På Sveriges kristna råds (SKR) hemsida kan man följa med i de dagliga bönerna i form av inspelningar under ledning av de syrisk-ortodoxa bröderna från Korsets kloster. De kommer att läggas upp varje morgon under veckan. Där finns också hälsningar från olika samfund.
– Vi vill att kyrkorna i Sverige ska vara en del i den här världsvida ekumeniska händelsen som böneveckan är, som har en så lång tradition. Vi i SKR satsar på att entusiasmera kyrkorna i Sverige. Böneveckan firas framför allt lokalt. Det blir en lokal manifestation av den världsvida böneveckan. Den sker överallt där de ekumeniska sammanhangen bestämmer sig för att göra det, säger Jan Eckerdal.