Dalman om Church of England: "Deras sätt att röra sig framåt"

Church of England

Biskop Johan Dalman följer händelserna inom Church of England med stort intresse och berättar vad han tror kommer hända i frågan. Foto: Richard Heathcote, Stina Stjernkvist/TT och Miriam Arrebäck

Biskop Johan Dalman har länge intresserat sig för Church of England och har följt de senaste händelserna där. Här säger berättar han sina tankar om vad som sker och kommer att ske i den anglikanska gemenskapen.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Church of England

Biskop Johan Dalman följer händelserna inom Church of England med stort intresse och berättar vad han tror kommer hända i frågan. Foto: Richard Heathcote, Stina Stjernkvist/TT och Miriam Arrebäck

UPPDATERAD Det fortsätter blåsa i Engelska kyrkan och ärkebiskop Justin Welby står emellan två läger med kraftfulla åsikter i frågan om beslutet att välsigna samkönade gifta par. Från det ena hållet trycker konservativa röster från anglikanska kyrkor på och menar att detta är att gå för långt. Från det andra hållet pressar parlamentet, genom några ledamöter, på att gå ännu längre - att viga samkönade. 

Dalman om hur han tror frågan kommer lösas

Biskop Johan Dalman följer händelserna med stort intresse och berättar vad han tror kommer hända. 

Den lokala församlingarna har ett visst mått av självbestämmande inom Church of England och kan i exempelvis bestämma lokalt om de, i den mån stiftsbiskopen är en kvinna, istället vill ha en av kyrkans "flying bishops" som sin biskop. Lite så tror jag det blir nu också, att vissa församlingar kommer erbjuda välsignelse för samkönade och vissa inte. Principiellt är beslutet fattat, men till detta ska nu fogas biskoparnas pastorala råd, dvs instruktioner om hur beslutet ska tillämpas - ett dokument många med spänning väntar på, säger han och påminner om hur stor maskin hela den anglikanska kyrkogemenskapen är.

"Är kompromissernas land"

Det är många medlemsländer och en av de två ärkebiskoparna i England är som ett överhuvud för alla kyrkorna i gemenskapen. 

- Så ärkebiskopen i Canterburys kyrka påverkar alla andra. När det är många olika bibelsyner som samlas under samma paraply är det såklart svårt att fatta beslut, men detta är ett försök att förflytta sig framåt samtidigt som man ska parera olikheterna inom gemenskapen, säger han.

- Men England är kompromissernas land. De har typiska engelska traditioner kvar trots att det inte hör tiden till, samtidigt som de är moderna. Och detta är deras sätt att röra sig framåt. 

Förstår globala south detta?

- Nej. De å sin sida tycker att England fortsatt beter sig imperialistiskt och agerar utan lyhörd hänsyn till andra anglikanska kyrkor. Welby är i en väldigt klämd situation där han först ber om ursäkt till hbtq-rörelsen och sen säger att man inte ändrar något i synen på äktenskap. Det är ett väldigt svårt uppdrag han har, men han är en erkänt skicklig kyrkoledare - frimodig i vittnesbördet, mån om kyrkans enhet, orädd i det offentliga samtalet, konstruktiv i sin kritik. Så om det är någon som ska kunna hantera denna process så är det han.

På ett inofficiellt möte sa Welby att han hellre ser att tiden som statskyrka är över, än att gemenskapen splittras. Men detta är något som Dalman inte drar särskilt stora växlar kring.

- De kommer absolut inte att vilja förlora identiteten som statskyrka. Han sa det så att säga “offhand”, lite i ett ögonblick av frustration tror jag.

Finns det de i engelska kyrkan som tycker beslutet är att gå för långt? 

- Absolut! Det var majoritet i alla tre hus för välsignelsen, men inte med bred marginal hos prästerna och lekmännen. 

Tolv ärkebiskopar i gruppen Global south har nu sagt att de inte längre ser Justin Welby som ledaren för den anglikanska gemenskapen. Johan Dalman tror att nästa steg kan bli ännu ett möte.

– Om de anglikanska kyrkoledarna möts för förnyade samtal nyanseras förhoppningsvis tonläget även om den grundläggande konflikten består. Någon radikal splittring i närtid tror jag ändå inte på. Detta är en fråga man debatterat i minst ett decennium.