De senaste fem åren har Västervik haft bevattningsförbud under fyra somrar. I fjol hävdes det inte förrän i oktober.
– Här på ostkusten får vi numera väldigt lite regn. Inte just i år, men sett till en längre tidsperiod regnar det allt mindre, säger Fredrik Johansson, en av två kyrkogårdsansvariga i Södra Tjusts pastorat med tio kyrkogårdar.
För fem år sedan började arbetslaget tänka på vad man kunde göra för att dra ner på bevattningen med dricksvatten på Nya kyrkogården.
– Det kändes väldigt fel att varje år ta 15 000 kubikmeter dyrt dricksvatten för att vattna växter och blommor. Det var ett riktigt resursslöseri, säger Fredrik Johansson.
Tillsammans började man fundera över vad man kunde göra. Intill Nya kyrkogården, på kommunens mark, hade en skogsplantskola funnits tidigare. Till den hörde en liten damm som fanns kvar.
– Den låg lite för långt ifrån oss men vi började tänka: kunde man göra något med en damm? Vi började tala med kommunen som hade samma sorts bekymmer som vi, till exempel vad gäller att vattna fotbollsplaner.
Ihop med kommunen tog planeringen vid. Det beslutades att gräva ut en ny damm, 4 255 kvadratmeter stor, intill den tidigare skogsplantskolans damm. En pump grävdes ned och ledningar drogs över kyrkogården så att kommunen kunde koppla upp sig på samma ledningssystem. Även uttag för två tappstationer till räddningstjänsten installerades.
– Dammen ligger väldigt lågt så vatten samlas alltid där. När det finns som mest vatten rymmer den en miljon liter dagvatten, förklarar Fredrik Johansson.
Sedan i maj 2023 används vatten från dammen för bevattning på både Nya kyrkogården och Gamla kyrkogården i Västervik. Marken runt omkring har blivit odlingsbar och den biologiska mångfalden har gynnats.
I samband med att dammen kom till sattes även änder ut, fåglar som bildat familj och fått andbarn, ellingar, som blivit ett uppskattat inslag. En fikaplats har iordningsställts intill dammen och där sitter ofta någon och tittar på änderna.
– Även räddningstjänsten har provat tappstationerna i skarpt läge och det fungerade som det skulle, säger Fredrik Johansson.
Kostnaderna, totalt 5,7 miljoner kronor, delades lika med kommunen. Tillsammans med ett bidrag från havsvattenmyndigheten på närmare en miljon kronor sänktes pastoratets investeringskostnad till 1,9 miljoner kronor.
När det väl regnar och om dammen skulle svämma över regleras vattennivån automatiskt. Överskottsvattnet rinner ut i bäcken som leder ut i Örserumsviken.
I dag rymmer pastoratets damm 10 000 kubikmeter vatten, men det är möjligt att utöka den med ytterligare 20 000 kubikmeter vatten.
Fredrik Johansson:
– Med hjälp av syresättare kommer vi att få upp vattenkvaliteten ytterligare i dammen. Vi ser bara fördelar med vårt projekt. Vi gör en insats för både miljön och den biologiska mångfalden.