Kyrkomötets utskott: Nästan hälften av motionerna hamnar fel

Nästan hälften av motionerna borde egentligen inte ha varit frågor för kyrkomötet tyckte kyrkomötets utskott. Foto: Marcus Gustafsson

Denna fråga ska församlingar och stift avgöra – inte nationell nivå. Det skriver utskotten om många av kyrkomötets motioner. Men ordförande Karin Perers tycker inte att kyrkomötet arbetar i onödan.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Nästan hälften av motionerna borde egentligen inte ha varit frågor för kyrkomötet tyckte kyrkomötets utskott. Foto: Marcus Gustafsson

Utskotten i kyrkomötet yrkar gärna på avslag på motioner. Under årets kyrkomöte yrkade de på avslag på totalt 71 av 73 motioner, och i 33 av dessa fall argumenterade utskotten för att motionen egentligen inte skulle hanteras av kyrkomötet. 

I de flesta fall menade utskotten att motionerna berörde frågor som nationell nivå inte ska besluta om, att det som motionären efterfrågade redan finns eller är på väg att skapas, till exempel en nationell policy, eller att frågan redan behandlat av kyrkomötet under mandatperionden och att inget förändrats sedan dess.

För frågorna vidare

Sverigedemokraterna, vars ledamöter är flitiga med att lämna in motioner, fick åtta av sina motioner avvisade av sådana skäl. 

- Vi har ju under mandatperioden, och förra också, sett ett mönster där utskotten gärna hänvisar till att frågan ska läggas på församlingsnivå eller stiftsnivå istället för i kyrkomötet, säger Daniel Engström, som är gruppledare för Sverigedemokraterna.

Tycker ni att utskotten är njugga?

- Det klart vi kan tycka det ibland eftersom relativt många av våra motioner får bedömningen att det är fel instans. Vi har gjort en annan bedömning.

Ger ni inte utskotten och kyrkomötet onödigt arbete?

Daniel Engström

- Det tycker jag inte. Vi har ofta haft långa interna diskussioner om motioner ska läggas fram i kyrkomötet eller inte. Ibland avstår vi. Men det är också så att vi lär oss hela tiden, och finslipar arbetet med motioner, säger han.

Ibland kan dock Daniel Engström, och även motionären, efter en debatt i kyrkomötet inse att frågan faktiskt borde hanteras på en annan nivå i kyrkan. Och frågor som avvisats av kyrkomötet kan tas vidare till stift och församlingar av Sverigedemokraternas ledamöter.

- Vi tycker att alla våra förslag är bra och då lägger vi dem i församlingar och stift istället, säger han.

Gränserna inte så strikta

Karin Perers, som är ordförande i kyrkomötet, tycker det är viktigt att kyrkomötet har en generös hållning till att hantera olika motioner. Det beror bland annat på att gränserna mellan de olika nivåerna i kyrkan inte alltid är så strikta, ibland antar kyrkomötet till exempel policys och riktlinjer för församlingar och stift.

"Vi ska ha en väldig respekt för varje ledamots och biskops rätt att lägga motioner, och jag tycker inte att vi har överdrivet många motioner.", säger kyrkomötets ordförande Karin Perers. Foto: Marcus Gustafsson

- När motionerna innehåller den ingrediensen så kan vi inte avvisa dem. 

Men skapar de inte mycket onödigt skrivande av betänkanden och debatterande?

- Vi ska ha en väldig respekt för varje ledamots och biskops rätt att lägga motioner, och jag tycker inte att vi har överdrivet många motioner.

Ser du någon skillnad i erfarenhet mellan nomineringsgrupperna när det gäller skrivandet av motioner?

- Det är lite olika profil på motioner från olika nomineringsgrupper. De små grupperna lägger fram fler sett till hur många ledamöter de är. Men det är inte ett problem, säger Karin Perers.

Sven Milltoft, BA, var första namn på en samlingsmotion som föreslog en utredning av Svenska kyrkan som kulturaktör. Utskottet sa: görs redan. Men kyrkomötet sa ändå ja till en utredning. Foto: Marcus Gustafsson

- Den nationella nivån kan ha en främjande roll, som för den så kallade dopkampanjen eller Svenska kyrkans färdplan för klimatet. I dessa fall är det kyrkomötesbeslut som egentligen fokuserar stark på församlingsnivån, men där vi på nationell nivå skickar inspiration och ibland direktiv.

Svårt avvisa

Även om en motion fokuserar på församlingarna så tycker hon därför det är rimligt att behandla den, om den till exempel uppmanar nationell nivå att anta en generell policy.

 

Fakta: Antal motioner under kyrkomötet 2024

Som behandlades i plenum: 73

Som utskotten ville bifalla, helt eller delvis: 2

Som utskott ville avslå då:

-frågan avgörs av församling, stift, myndighet eller annan organisation: 21

-det motionen föreslår redan görs eller är på väg att införas: 10

-frågan har behandlats under mandatperioden och inget förändrats sedan sist:

Antal/andel motioner som utskotten ville avslå av dessa skäl: 33 stycken/45 procent

 

Antal av dessa som kyrkomötet biföll: 3. 

-Utforma en nationell strategi i syfte att stärka samverkan mellan Svenska kyrkan och Sensus. Birgitta Axelsson Edström, Öka 

-Utred Svenska kyrkans roll och betydelse som kulturaktör och kulturarrangör i det offentliga rummet. Samlingsmotion av BA:s Sven Milltoft, företrädare för ytterligare sex nomineringsgrupper och två biskopar.

-Uppmuntra till lokala firanden av Franciskusjubileet 2026 samt att samordna spridning av informationen om de firanden som kan komma att ske. Johan Linnman, Posk, medförfattare Peter Weiderud, S.

Fakta: De skrev motionerna som utskotten tyckte hamnat "fel":

NomineringsgruppMotioner som
hamnat "fel"
Totalt
antal motioner
Andel som
hamnat "fel"
SD:81553%
Visk: 61060%
Fisk: 51050%
Posk: 31030%
Mpsk: 2540%
Öka: 22100%
FK: 1714%
S: 1425%
AFS: 1425%
KR: 1333%
C: 11100%
BA: 11100%
Hoj: 11100%